Zadlužené Kroměřížské nemocnici hrozí insolvence

Zlín - Zlínské zastupitelstvo dnes projednávalo zadlužení krajských nemocnic. Nejvážnější situace je v Kroměřížské nemocnici, na jejíž oddlužení si chce kraj opětovně půjčit peníze, aby dluh za zdravotnické zařízení, kterému reálně hrozí insolvence, uhradil. Dlouhodobé řešení ale představitelé hejtmanství zatím nemají.

Krajské nemocnice na východě Moravy skončí letos v celkové ztrátě 220 milionů korun, což je nejvíce od roku 2003, kdy je do své správy hejtmanství převzalo. Loni byla přitom celková ztráta krajských zdravotnických zařízení jen 78 milionů korun.

Nejkritičtější situace je v Kroměřížské nemocnici, které chce vedení kraje pomoci půjčkou 30 milionů korun. Dluh se tak nahradí jiným dluhem. Problémem je, že majetek nemocnice je oproti ostatním tak malý, že by jeho výši mohly přesáhnout nemocniční závazky. Ztráta nemocnice je v poměru k majetku tak výrazná, že zařízení hrozí insolvence.

Podle vedení Kroměřížské nemocnice ale peníze od kraje nepředstavují dlouhodobé řešení, protože z nich zaplatí jen nejpalčivější problémy a nemocnice bude opět dlužit, jen jinému věřiteli. Dodavatelům musí zařízení zaplatit 68 milionů korun, celkem by ale nemocnice potřebovala získat 130 milionů korun.

Plán nemocnice v Uherském Hradišti
Zdroj: ČT24

Jako jediná z východomoravských nemocnic by na nule mohla letos skončit Uherskohradišťská nemocnice. Příští rok sice zdravotníkům přilepší nová úhradová vyhláška, ale nemocnice zase přijdou o část příjmů z poplatků. Problémem je také nákup zdravotnického materiálu, který nemocnice pořizují převážně ze zahraničí a kvůli oslabené koruně se jim prodraží.

Zlínský kraj plánuje v příštím roce zřídit organizaci pro společný nákup léků do krajských nemocnic, který by mohl zařízením ušetřit až 150 milionů korun ročně.

Krajskou koalici Zlínského kraje tvoří ČSSD, SPOZ a komunisté. V opozici jsou naopak lidovci, ODS a TOP09/STAN.

Například zadluženost zlínské nemocnice Tomáše Bati je enormní. Krajští zastupitelé se proto už v říjnu mimořádně sešli, aby rozhodli, jak zařízení pomoci, k žádnému konkrétnímu výsledku ale nedospěli. Nemocnice dluží celkem přes jednu miliardu korun, zastupitelé přesto tvrdí, že se finanční problémy na péči o pacienty neprojeví. Zlínské hejtmanství už v červnu navýšilo základní kapitál nemocnice o 30 milionů korun, dalších 15 milionů šlo do nemocnice ve Vsetíně.

Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně
Zdroj: ČT24/www.kntb.cz

Opoziční zastupitelé pravidelně kritizují vedení kraje, že situaci nechalo dojít tak daleko – podle nich hrozí, že se nemocnice ocitne mimo kontrolu samosprávy a bude nutné ji pronajmout či prodat.

S miliardovým dluhem patří zlínská nemocnice mezi nejzadluženější zařízení v republice. Už v červnu platila dodavatelům s prodlevou až deset měsíců. Podle vedení nemocnice je jednou z příčin problémů aktuální úhradová vyhláška, kvůli které je nemocnice dlouhodobě podfinancovaná. Její podoba se ale od ledna příštího roku změní.

Telefonát Josefa Kvasničky ze zlínského zastupitelstva (zdroj: ČT24)
Vydáno pod