Lidé nečetli smlouvy a přišli o domy. Soud řeší nezvyklé podvody

Olomouc - Jak je důležité číst vše, co člověk podepisuje, dokazuje případ, který právě řeší Krajský soud v Olomouci. Šestatřicetiletý podnikatel Miroslav Janošek, který se zodpovídá z podvodu, připravil podle obžaloby několik lidí z Rožnova pod Radhoštěm o domy či pozemky tím způsobem, že zneužíval jejich nepozornosti při podepisování smluv. Státní zástupce Karel Studený uvedl, že Janošek nabízel majitelům domů poskytnutí půjčky či opravy, přitom jim podstrčil smlouvy o prodeji domů.

Škoda je vyčíslená na sedm milionů korun, další podvod za šest milionů se mu podle žalobce nepodařilo dokončit. Podle Studeného připravil Janošek o domy či pozemky čtyři rodiny. V roce 2010 okradl o dům za téměř tři miliony manžele, kterým sliboval půjčku. „Předstíral uzavření smlouvy o půjčce mezi věřitelem a dlužníkem, avšak k podpisu připravil kupní smlouvu na rodinný dům a pozemky v Rožnově pod Radhoštěm,“ uvedl státní zástupce.

Dalším manželům z Rožnova pod Radhoštěm sliboval, že jejich dům v hodnotě dvou milionů korun koupí a pak jim ho pronajme. Využil přitom rovněž jejich nepozornosti, předložil jim kupní smlouvu, ve které bylo uvedeno, že cena byla již uhrazena. Rodinný dům po rekonstrukci a přilehlé pozemky prodal. Manželům zůstalo jen tři sta tisíc, které jim obžalovaný půjčil.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Další ženu podle žaloby připravil o pozemky. Věřila prý, že podepsala smlouvu o půjčce. Na konci roku 2010 přišel o svůj dům muž, kterému ho Janošek sliboval opravit. Místo smlouvy na rekonstrukci mu však podle státního zástupce rovněž podsunul kupní smlouvu na prodej domu. Téhož dne podal u katastrálního úřadu návrh na povolení zápisu vkladu vlastnického práva do katastru nemovitostí.

Podobný postup prý Janošek zvolil i v posledním zdokumentovaném případě. Předstíral, že muži pronajme auto, k podpisu však připravil kupní smlouvu na jeho rodinný dům za kupní cenu šest milionů korun. Muž si však kupní smlouvu přečetl a nepodepsal ji.

Obžalovaný před soudem tvrdil, že lidem jen půjčoval peníze. Podvedení, kteří u soudu vystupují jako poškození, žádají náhradu škody. Soud se bude případem zabývat do pátku.