Měřící balón bude nad Ostravou hledat skutečné zdroje znečištění

Ostrava - Představitelé Ostravy na jeden rok pronajali speciální měřící balón, pomocí kterého by měli odhalit konkrétní zdroje znečištění ovzduší ve městě. Čtyřmetrový balón naplněný heliem vynese nad zem krabičku s citlivým měřičem prachu, vlhkoměrem, tlakoměrem a GPS. Za půlroční pronájem balónu zaplatí město půl milionu.

Balón vzlétne nad město až v době špatných rozptylových podmínek, aby změřil, odkud se větší množství prachu bere. Může se vznést až do výšky sedm set metrů, tedy nad smogovou vrstvu, pohybovat se ale bude hlavně v nižších polohách. Autoři výzkumu vybrali deset míst, která budou sledovat. Měřit tam budou v různých výškách i povětrnostních podmínkách.

„Toto měření nám pomůže odpovědět na otázku, jestli nějaký významný zdroj znečištění neuniká naší pozornosti, jestli některé zdroje nepodhodnocujeme,“ vysvětloval autor výzkumného projektu Jiří Bílek.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Balón umožňuje přesnější měření při různých směrech větru, což by podle vedení města mohlo přinést i argumenty pro jednání s polskými sousedy, kteří už tak znečištěný region zatěžují dalšími škodlivinami.

„Věříme, že pronájem tohoto balónu má smysl. Pomůže nám to zjistit, do čeho investovat, aby se životní prostředí v Ostravě zlepšilo,“ prohlásil primátor města Petra Kajnar z ČSSD.

Podobné měření nad zemí chystá také Vysoká škola báňská-Technická univerzita v Ostravě. Nad město vypustí vzducholoď.