Brněnské basketbalistky prohrály s favorizovaným Fenerbahce

Brno - Basketbalistky IMOSu Brno prohrály v 7. kole Evropské ligy s vedoucím týmem skupiny B Fenerbahce Istanbul 60:68. České vicemistryně dlouho držely se soupeřkami krok, ale doplatily na chyby v rozehrávce. Připsaly si čtvrtou prohru, naopak Fenerbahce ještě neztratil ani bod a upevnil si první místo.

Na lavičce IMOSu chyběl nemocný kouč Jan Bobrovský, kterému se před zápasem udělalo nevolno; tým vedl asistent Milan Veverka. V základní sestavě se objevila uzdravená Hanušová, druhá zraněná opora Jalčová do utkání nezasáhla. Brňanky těžily z propracované osobní obrany. Dobře vykrývaly podkošové hráčky a pohyblivostí vyrovnávaly výškovou převahu soupeřek.

V útoku se domácí tým prosazoval rychlými kombinacemi a favorizované basketbalistky Fenerbahce jen s obtížemi hledaly protizbraň. Většinou se pod koš snažila individuálními akcemi proniknout obě americká křídla Pondexterová a McCoughtryová, které také nejčastěji zakončovaly. V úvodní čtvrtině sice domácí hráčky zaostávaly v doskakování, tuto slabinu ale doháněly bojovností a důrazem a dařilo se jim eliminovat tlak soupeřek.

Sestřih utkání Brno - Istanbul (zdroj: ČT24)

V závěru poločasu se povedlo Brňankám otočit stav, získaly tříbodový náskok (32:29), ovšem dvěma hrubými chybami v rozehrávce se ještě před přestávkou o slibný výsledek připravily. Vyrovnanou partii držely domácí hráčky ještě necelých osm minut po změně stran, ale dalšími nepřesnostmi nabídly protivnicím možnost vstřelit laciné koše. V závěru se Brňanky sice ještě vzchopily, stačily už ale jen zkorigovat prohru.

Evropská liga basketbalistek, 7. kolo skupiny B:

IMOS Brno - Fenerbahce Istanbul 60:68 (19:24, 35:38, 43:54)

Nejvíce bodů: Pecková 12, Kašpárková 11, Carterová-Hamiltonová a Vlková po 10, Keyová 9 - McCoughtryová 14, Pondexterová 13, Veramejenková 11. Rozhodčí: Neskovič (Srb.), Šarapa (Bul.), Kardum (Chorv.). Trestné hody: 16/11 - 16/12. Fauly: 16:15. Trojky: 3:4. Diváci: 850.

Milan Veverka (Brno): „Byli jsme na zápas dobře připraveni. Holky věděly, co chceme hrát, a pokud nedělaly zbytečné chyby a dařila se střelba, tak jsme byli rovnocenným soupeřem.“

Roberto Iniguez (Fenerbahce): „Měli jsme z utkání obavy, Brno hraje doma velice dobře a je nebezpečné. S naším výkonem zejména ve druhé čtvrtině nejsem vůbec spokojen. Hráčky neplnily taktické pokyny, špatně bránily a hrály hodně chaoticky.“