Soud s Dahlgrenem začne nejdříve za měsíc

Washington - Soud o vydání Kevina Dahlgrena do Česka bude pokračovat nejdříve za měsíc. Dnes navíc vypršela dvouměsíční lhůta, do které se mohla česká strana vyjádřit k závěrům amerických právníků. Obhajoba má nyní měsíc na reakci. Ačkoliv soud v Alexandrii už jednou vydání Kevina Dahlgrena posvětil, jeho právníci verdikt napadli. Jednadvacetiletý mladík je hlavním podezřelým ze čtyřnásobné brutální vraždy v brněnských Ivanovicích. Ve vazbě čeká na rozhodnutí soudu už osm měsíců, oslavil tam i své narozeniny.

„To, co se stalo, už nikdy nikdo nevrátí zpátky. Alespoň ta lidská spravedlnost by mohla fungovat… Já jsem je osobně znal 34 let. Chtěl bych jenom slyšet důvod, proč se to stalo, co to spustilo,“ posteskl si zpěvák ze skupiny Ukulele Orchestra jako Brno Karel Heřman. V kapele totiž dva členové ivanovické rodiny hráli. Sám Dahlgren pak sedával v publiku.

Právní boj na federálním soudě ve městě Alexandria, které leží asi deset kilometrů jižně od Washingtonu, stále pokračuje. Dahlgren tak ve vazbě strávil i vánoční svátky. Ivanovický dům obětí je mezitím prázdný, po měsících už má ale nového majitele - příbuznou rodiny, která trvale žije v Nizozemí.

O Kevinu Dahlgrenovi hovoří Karel Heřman z Ukulele Orchestra (zdroj: ČT24)

Sám Dahlgren má svoji verzi událostí. Policistům řekl, že si byl zaběhat, když se vrátil, našel své příbuzné mrtvé, zpanikařil a uprchl do Vídně, odkud letadlem okamžitě pokračoval do Spojených států. „Tohle je naprostý nesmysl a myslím, že důkazně je jeho varianta naprosto rozbitá,“ argumentoval jihomoravský kriminalista Antonín Hrdlička.

Proti mladíkovi svědčí krev obětí nalezená na jeho oblečení, stejně tak výpověď pošťačky či paní, jež do rodiny chodila uklízet. Obě Dahlgrena na místě činu v inkriminovaný čas viděly. Podle policejního spisu navíc v rodině před incidentem panovaly neshody a strach.

Pokud by americký soud vydání Dahlgrena opětovně potvrdil, konečné slovo bude mít americký ministr zahraničí John Kerry. Pokud i ten jeho vydání do zahraničí odsouhlasí, bude se jednadvacetiletý mladík zpovídat před brněnským soudem. Ten by ho mohl poslat za mříže až na doživotí, hrozí mu totiž výjimečný trest.

Rodina Kevina Dahlgrena
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Převoz by pravděpodobně zajišťovala česká policie po dohodě s Interpolem. „Po příletu do ČR by byl předán příslušnému soudu. Ten jej musí do 24 hodin vyslechnout a rozhodl by o případné vazbě,“ vysvětlil postup po možném vydání mluvčí ministerstva spravedlnosti Robert Schuster.

Kevin Dahlgren podle vyšetřovatelů zabil své příbuzné obzvlášť brutálním způsobem - všechny oběti měly ve tváři desítky bodných a řezných ran. Podle amerických médií žil spolu se svými rodiči Waynem a Sondrou v Rosevillu. Právě jeho matka má české kořeny. Její rodiče emigrovali z Československa v roce 1949. U prarodičů v Československu ale museli nechat tehdy šestiletou dceru Ivanu. Sondra se manželům narodila až v USA. Obě sestry a jejich rodiny se setkaly poprvé v roce 1968.

Pravděpodobný sled událostí v den vraždy

6:40 - Veronika telefonovala do školy, ve které učila, že kvůli silným bolestem hlavy ten den do práce nepřijde.

8:00 - Přesně v osm hodin se zastavily hodinky na těle dvou obětí - manželů Veroniky a Martina. Policisté usuzují, že pár zemřel jako první.

8:00 - 12:00 - Dopoledne zemřel také jejich starší syn Filip. Dahlgren si napsal několik SMS zpráv s nejmladší obětí – Davidem. Podle jeho spolužáků se domlouvali, že si odpoledne půjdou zaběhat.

8:33 - Dahlgren napsal známému zavražděné rodiny SMS zprávu s tím, že se možná vrátí do USA.

krátce před 9:00 - U domu se objevila pošťačka. Na první zazvonění nikdo neotevřel, tak to zkusila podruhé. O chvíli později se ve dveřích objevil Kevin Dahlgren, aby poštu převzal. Žena kriminalistům vypověděla, že působil rozrušeně.

cca 10:30 - Američan znovu sahá po svém mobilním telefonu - tentokrát, aby zrušil doučování angličtiny. V SMS zprávě matce studenta napsal, že odjíždí do USA.

cca 11:00 - V jedenáct se dveře do domu otevřely podruhé - to když dovnitř vešla paní na úklid. Domácnost chodila pravidelně uklízet vždy ve středu. Tentokrát ale stihla vejít jen do předsíně, kde se srazila s Dahlgrenem. Okamžitě ji poslal pryč. Žena odešla, aniž by tušila, co se uvnitř odehrává.

12:30 - 13:00 - Nejmladší David dorazil domů ze školy okolo půl jedné. Soused rodiny v čase mezi 12:30 a 13:00 slyšel hlasitý mužský výkřik. Tehdy poslední člen rodiny pravděpodobně zemřel.

13:00 - 15:00 - Těla tří obětí pak vrah přesunul do kůlny, kde se je pokusil zapálit. Doutnající oheň později odpoledne upoutal pozornost sousedů. Chtěli jej uhasit, v tu chvíli našli těla zavražděných.

cca 15:00 - Dahlgren opustil dům a autobusem se přesunul z Brna-Ivanovic do centra města. Odsud se nechal taxíkem odvézt na vídeňské letiště.

Vydáno pod