Obchvat Frýdku-Místku se začne stavět v roce 2015

Frýdek-Místek – Ředitelství silnic a dálnic má stavební povolení na obchvat Frýdku-Místku. Skončení letitého martyria ovšem neznamená, že stavba skutečně brzy začne. Silničáři počítají se zahájením stavby až v roce 2015. Frýdeckomístecký magistrát by naopak chtěl, aby začal obchvat vznikat co nejdříve.

Čerstvě vydané stavební povolení se týká deseti z jedenácti objektů plánovaného frýdeckomísteckého obchvatu – zejména křižovatky a mosty. Navzdory naléhání magistrátu nechce ŘSD začít stavět v příštím roce. Protože ještě nemá hotové majetkové vyrovnání, bude se zahájením čekat až na rok 2015. Podle magistrátu by přitom při zahájení v příštím roce bylo možné využít dotaci z končícího Operačního programu Doprava I.

Patnáctikilometrový obchvat za pět miliard korun bude vznikat čtyři roky, hotový by tedy – při předpokládaném zahájení přespříští rok – měl být až v roce 2019. Po otevření výrazně ulehčí dopravě ve městě, nahradí průtah ve východo-západním směru, který je velmi přetížený.

Frýdeckomístecký obchvat bude součástí rychlostní silnice R48, povede jižně od města. Jeho součástí budou tři mimoúrovňové křižovatky. Výhledově by měla vzniknout také spojka obchvatu s ostravskou rychlostní silnicí R56.