Policisté odhalili padělatele valašských malířů

Ostrava - Moravskoslezští kriminalisté odhalili padělatele obrazů valašských malířů a dalších umělců z počátku 20. století. Podle policistů prodal minimálně sto osmdesát pláten a vydělal na tom kolem milionu korun.

„Padělky, které vydával za originály, prodával prostřednictvím galerií, aukcí či osobně,“ uvedla kriminalistka Lenka Burdigová. Některé falzifikáty byly tak zdařilé, že to nepoznali ani znalci a označili je za pravé.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Z padělatelství se zodpovídá osmačtyřicetiletý muž z Chomutova. Policisté se o něm dozvěděli ze dvou zdrojů. Obrátil se na ně muž, který chtěl koupit obraz, pak ale zjistil, že to je padělek. Od znalců obrazů i dědiců nežijících malířů se poté dozvěděl, že na trhu se objevilo více podezřelých děl.

Padělatele malování bavilo, byl to jeho koníček a věnoval se mu zodpovědně. Studoval své vzory a snažil se malovat stejně jako oni. Maloval na stará plátna, která sháněl v bazarech. Používal tempery, které překrýval akrylátovým lakem. „Tím vytvořil dojem, že obrazy jsou malované olejovými barvami,“ doplnila kriminalistka. Uvedla, že pro větší věrohodnost patinoval obrazy prachem z vysavače.

Zabavené padělky obrazů
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Padělky muž prodával prostřednictvím galerií v Praze, Zlíně či Vsetíně. Ve své dílně vyráběl například obrazy valašských malířů Karla Hofmana, Františka Podešvu nebo Aloise Schneidera. "Na dotazy, jak k obrazům přišel, tvrdil, že je sehnal v Čechách, kde o tyto autory, na rozdíl od regionu, není velký zájem,“ vysvětlovala kriminalistka. Plátna i tak prodával podezřele levně. „Pokud by byly pravé, měly by hodnotu jedenácti milionů korun,“ dodala policistka.

Kriminalisté teď také prověřují, jakou roli měli v případu znalci, kteří zpracovávali odborné posudky a nic nepoznali. Kriminalisté se domnívají, že mezi lidmi může být mnohem více padělků tohoto samouka. Obracejí se proto na všechny, kteří si v posledních letech koupili obraz některého z regionálních umělců a nejsou si jisti jeho pravostí, aby se obrátili na policii.