V hledání práce pomáhá ženám po padesátce speciální kurz

Jižní Morava - Už rok na jižní Moravě funguje projekt, který pomáhá ženám po padesátce najít si práci. V kurzech se ženy naučí základy účetnictví, marketingu a získají i větší sebevědomí. Školením už prošlo víc než osm desítek žen po padesátce. Dvacet z nich rozjelo i vlastní podnikání.

„Tady bych měla od února začít pracovat,“ ukázala Martina Jakešová. Je jí přes padesát a už víc než pět let je bez práce. Vystudovaná učitelka výtvarné výchovy absolvovala desítky pohovorů, zaměstnání ale nesehnala. „Životopisů jsem rozeslala mraky. Všude píší, že jsou mladý kolektiv. A když už se dostanete k pohovoru, sedí tam dalších dvacet mladých holek…no, je to těžké,“ povzdechla si.

Martina Jakešová se ale nevzdala a snaží se rozjet vlastní podnikání. Rozhodla se poté, co absolvovala speciální kurz. „Měla jsem zafixované, že nejsem osoba na podnikání, že jsem zaměstnanecký typ. Ale postupně jsem to přehodnocovala,“ řekla žena.

Martina Jakešová o zkušenostech s hledáním práce (zdroj: ČT24)

Stejný kurz, jako má za sebou Martina Jakešová, absolvovalo na jižní Moravě víc než osm desítek žen. Jedinou podmínkou pro vstup do kurzu byl věk přes padesát let. Kurz zájemkyním nabízí základy psychologie, účetnictví, marketingu a navíc i hodiny s osobní mentorkou. „Máme i personální agenturu a z vlastních zkušeností vím, že jejich životopisy končí v koši, aniž by se na ně někdo podíval. Už ve chvíli kdy personalista nebo personalistka uvidí jejich datum narození,“ sdělila svoji zkušenost manažerka projektu Ivana Matoušková.

Od nového roku povede Martina Jakešová vlastní kurzy arteterapie. Stejně jako ona by chtěla podnikat i dvacítka padesátnic, které kurz začnou navštěvovat od ledna.