Moravskoslezský kraj už má rozpočet na příští rok

Moravskoslezský kraj – Moravskoslezský kraj má rozpočet na příští rok. Na dnešním jednání ho schválili všichni zastupitelé s výjimkou ODS. Zastupitelům této strany vadí, že se kraj opět zadluží. Rozpočet počítá s výdaji o miliardu a tři sta milionů vyššími než budou činit příjmy. Kraj si půjčí především na evropské projekty. Podle vedení kraje bude nakonec díky dotacím a penězům z Evropy rozpočet nakonec přebytkový.

Jednu z největších položek návrhu rozpočtu na příští rok tvoří rekonstrukce silnic za 1,2 miliardy korun. Kraj bude mít poslední možnost na ně čerpat evropské dotace. Nového asfaltu na cestách se dočkají třeba na Bruntálsku. Všichni zastupitelé s výjimkou ODS totiž rozpočet podpořili. Počítá se v něm s příjmy kolem sedmi miliard a výdaji přes osm miliard. Na zbytek si kraj musí půjčit. „Těch 1,8 miliardy je pokryto z přebytku letošního roku a z prostředků, které si teď musíme půjčit, abychom je dostali od Evropské unie,“ vysvětluje hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák (ČSSD). „Vyzývali jsme kraj, aby byl opatrný v přijímání dalších úvěrů do budoucna. Protože kdybychom takto pokračovali, dostaneme se ve financování do svízelné situace,“ myslí si opoziční zastupitel David Sventek (ODS).

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Rozpočet se ovšem v průběhu roku bude měnit, stát totiž pošle ještě dotace na školství. Například loni zastupitelé schválili rozpočet počítající s příjmy šest miliard a výdaji sedm miliard, ve skutečnosti byl ale třikrát vyšší. A i když je podle posledních dat rozpočet schodkový, skončí podle vedení kraje ke konci roku v přebytku téměř 400 milionů korun.

Zastupitelům za ODS ovšem vadí, že další změny rozpočtu může provádět už jen samotná Rada Moravskoslezského kraje bez nutného souhlasu zastupitelů. Navrhla proto změnu kompetencí, která nakonec neprošla. „To je věc, kterou my dlouhodobě rozporujeme, protože máme za to, že to je hlavní kompetence zastupitelstva kraje, a tu by nám nikdo neměl vzít,“ tvrdí David Sventek (ODS).

O konečné podobě rozpočtu Moravskoslezského kraje tak bude během příštího roku rozhodovat opět jen samotná Rada.