Válečnému veteránovi pomáhá rehabilitace

Klimkovice – Vánoce doma s rodinou prožije sedmadvacetiletý válečný veterán Lukáš Hirka. Loni v září ho na misi v Afghánistánu těžce zranila povstalecká raketa. Lékaři dávali rodině původně jen malou naději, že jejich syn zranění přežije. Po operaci v ostravské fakultní nemocnici a intenzivní čtyřměsíční rehabilitaci v Klimkovicích se Lukáš sám nají a s okolím se i domluví.

Lukáš Hirka má za sebou tři zahraniční mise. Z té poslední se nevrátil k rodině, ale do nemocnice, kde rok pouze ležel. Od  prázdnin je spolu se svou matkou v Klimkovických sanatoriích. Původně nebyl schopen žádných samostatných pohybů.

V říjnu Lukáš podstoupil na ostravské neurochirurgii operaci. Lékařům se podařilo zvládnout i pooperační komplikace, a tak mohl začít každodenní, několikahodinovou terapii metodou klim-therapy. „Co se nám opravdu povedlo, a z toho mám obrovskou radost, je, že Lukáš sám dokáže vzít pravou rukou ručník, utřít si pot, dokáže vzít do ruky vidličku a sám si napíchnut nějakou stravu a najíst se de facto sám,“ vyjmenovává lékařka Jarmila Zipserová.

Reportáž Ivy Piskalové (zdroj: ČT24)

Na jaře nabídli Lukášovi pomoc bývalí váleční veteráni. Uspořádali sbírku a peníze, které se vybraly, uložili na jeho účet. Původně se za ně měl pořídit speciální vertikalizační stůl, který ale nakonec slíbila zaplatit zdravotní pojišťovna.

V pondělí čeká Lukáše velké stěhování. Po patnácti měsících pojede na Vánoce domů a znovu začne rehabilitovat šestého ledna.

Vydáno pod