S dluhy na nájemném pomáhají neplatičům dluhoví poradci

Jižní Morava - Radnicím na jihu a východě Moravy se daří snižovat dluhy za nájemné. Pomáhají jim v tom dluhoví poradci, kteří neplatičům napoví, kde peníze na bydlení sehnat. Na chronické dlužníky nasadily radnice přísnější nájemní smlouvy. Nově je také možné neplatiče z bytu vystěhovat i bez svolení soudu.

Vyškovské radnici se za poslední rok podařilo snížit dluh za nájemné o půl milionu korun, Vsetínští za bydlení dluží zase o 300 tisíc korun méně. Brnu neplatiči před pěti lety dlužili 120 milionů korun, polepšili se alespoň částečně. Letos je dlužná částka o osm milionů nižší.

„Dostávají od nás smlouvu na dobu určitou. Právě doba určitá je pro nás pojistkou, jak motivovat lidi k tomu, aby si hlídali svůj nájemní vztah včetně povinností, které s tím souvisí,“ vysvětlil jeden z nástrojů starosta Brna-středu Libor Šťástka (ODS). Znojemská radnice zase po nových nájemnících požaduje prohlášení o bezdlužnosti.

Dluhy městských částí

Dluhy na nájemném v jednotlivých městských částech Brna jsou ještě vyšší. Například radnici Brno-sever dluží neplatiči asi 50 milionů korun. Střed města je na tom ještě hůř. Brno-střed eviduje dluh 32,6 milionu korun od bydlících nájemníků, dalších téměř 80 milionů korun dluží již vystěhovaní bývalí nájemníci.

O snižování dluhů hovoří starosta Brna-střed Libor Šťástka (zdroj: ČT24)

S dlužníky bojuje také Zlín, kde je situace naopak rok od roku horší. Roční dluh narůstá pravidelně o statisíce korun. Aktuálně neplatiči městu za bydlení dluží 22,5 milionu korun. Nárůst dluhů za nájemné evidují i radnice v Kroměříži nebo v Hodoníně.

Kde vzít peníze na nájemné radí lidem i tzv. dluhoví poradci. Například Hana Ranglová za poslední tři roky pomáhala už sedmi stovkám dlužníků. „Často vůbec nedomýšlí, že je situace vážná, že se v podstatě dostanou do začarovaného kruhu. My je po zhruba dvou dlužných měsících obešleme, aby problém začali řešit,“ okomentovala řešení Ranglová, která letos poradila už 250 klientům. Nejčastěji se společně dohodnou na splátkovém kalendáři.

Část dlužníků se dostane do krátkodobé finanční tísně, velkou část ale tvoří dluhy od dávno vystěhovaných nájemníků, kteří své závazky vůči městu nezaplatili ani po letech. „Ztráta zaměstnání hraje určitou roli, ale většina klientů je už nezaměstnaných, takže jsou to pak opožděné platby sociálních dávek,“ vysvětlila situaci Ranglová.

Dluhy na nájemném v jednotlivých městech

Blansko – více než 8 milionů korun

Břeclav – necelé 3 miliony korun

Hodonín – 8,5 milionu korun

Kroměříž – necelé 4 miliony korun

Uherské Hradiště – rovněž necelé 4 miliony korun

Vsetín – přes 11 milionů korun

Vyškov – přes 7 milionů korun

Zlín – přes 22,5 milionu korun

Znojmo – skoro 15 milionů korun