ODPOVĚDI aneb NA CO JSME SE NEBÁLI ZEPTAT

ŘEŠENÍ KE KULTURNÍMU KVÍZU:

1.

a) Ivan Trojan coby kriminalista boující s krakaticí politických zájmů Československa 50. let zaujal jak českou filmovou kritiku, tak Českého lva a od obou dostal ocenění za svůj herecký výkon v temné detektivce Ve stínu. Dařilo se mu nejen na plátně, ale i na prknech - Cenu Alfreda Radoka mu vyneslo účinkování ve hře Ucpanej systém Dejvického divadla.

b) Richard Krajčo v létě opustil Národní divadlo v reakci na ministerské cvičení s vedením první české scény, začátkem roku ale o něm bylo slyšet především v souvislosti s jeho uměleckými úspěchy. Za roli v komorním dramatu pro dva herce Deštivé dny v pražském Divadle Ungelt obdržel Thálii („porazil“ mimochodem favorizovaného Ivana Trojana) a se svou kapelou Kyštof bodoval hned dvakrát v hudebních Andělech - v kategoriích skupina roku a album roku (Inzerát).

c) Gabriela Míčová byla dlouho známá především jen příznivcům Pražského komorního divadla, působícího do července 2012 na scéně Divadla Komedie. Po nedohodnutí se s magistrátem byl soubor rozpuštěný a vypuštěný, poslední hra ale ještě stihla pomoct Gabriele Míčové k „objevení“. Role prostitutky v divadelní inscenaci Odpad, město, smrt jí vynesla Thálii, tatáž role ve stejnojmenném filmovém zpracování Českého lva i cenu kritiky.

2.

Ondřej Vetchý svého prvního Lva získal za roli Jiřího Luňáka, snaživého kapitána SJ Slavoj Houslice v Okresním přeboru. Přihrála mu i Cenu české filmové kritiky.

3.

a) „Dvakrát týdně chodil Patrik do šachového kroužku…“ (Jaroslav Žváček: Lístek na cestu z pekla)

b) „Zvedla oči k té klenbě…“ (Zuzana Brabcová: Stropy)

c) „Chvíli jsem se dívala na Hradčany…“ (Jiří Hájíček: Rybí krev)

d) „První kolo prezidentských voleb…“ (Jakuba Katalpa: Němci)

e) „Libeň v chatrných obydlích…“ (Jakub Řehák: Past na Brigitu)

4.

a) "Netušil jsem, že v této zemi existuje 78 kritiků," zněla poznámka Miroslava Hanuše. Trefili jste se?

b) Hra Ucpanej systém je divadelní adaptací knihy a scénáře k filmu Irvina Welshe Acid House. Pro Dejvické divadlo ji napsal Daniel Majling a nastudoval režisér Michal Vajdička. V zábavné i depresivní inscenaci hraje Ivan Trojan Boha - v jeho poněkud bizarní, pokálené podobě.

5.

V kategorii opera - muži se totiž všechny tři nominace sešly právě v NDM. Navíc všichni tři nominovaní (Ital Luciano Mastro, který řadu let působí především v Ostravě; Tomáš Černý a Aleš Briscein) jsou tenoři. Thálii nakonec převzal Briscein za roli Romea v opeře Charlese Gounoda, a aby toho nebylo málo, „jeho“ Julie (Jana Šrejma Kačírková) obdržela Thálii v ženské kategorii, kde ale na žádnou ostravskou přesilovku v nominacích nedošlo.

6.

Vítězné dílo Dominika Langa se jmenuje Východ Západ a racuje s pronikáním světla do galerie. Lang vytvořil otvory v dřevotřísce, která zakrývá okna galerie. Těmito otvory lze sledovat východ a západ slunce. Langova práce vzbudila výraznou kritiku, reakcí na ni byla mimo jiné právě změněná otvírací doba galerie.

Podotázka: Šedá se rozhodla přeměnit náves Bedřichovic na Brněnsku na část Londýna. Koncept je součástí dlouhodobého projektu - před dvěma lety výtvarnice naopak proměnila prostor před londýnskou galerií Tate Modern v bedřichovickou náves, do Londýna dovezla i vesnické obyvatele.

7.

První krok učinil Matěj Ruppert, zpěvák Monkey Business, který vrátil Slavíka, jehož vyhrál v roce 2006 v kategorii Skokan roku. „Nikdo nemá právo být arbitrem vkusu. Je to nebezpečný precedens jenom dokreslující situaci ve společnosti,“ reagoval na Řezníkovo vyřazení. Písničkář Tomáš Klus zvolil ještě radikálnější řešení a z ankety se odhlásil, protože se nebyl schopen „ztotožnit s něčím, co se nějak tváří, a jinak je“.

8.

Druhý ročník cen Apollo vyhrál producent a zpěvák Boris Carloff s debutovou nahrávkou The Escapist. Vinyla naproti tomu dala přednost kapele Květy a jejich desce Bílé včely.