Obyvatelé Ostravy dostanou netradiční vánoční dárek

Ostrava – Hlavní nádraží v Ostravě se zařadí po bok celé řady evropských měst. V jeho veřejném prostoru bude nainstalováno piano, a každý z kolemjdoucích si na ně bude moci zahrát. „Hudebních nástrojů by se v Ostravě časem mělo objevit více,“ řekl Martin Lindovský z Multižánrového centra současného umění Cooltour, které projekt realizuje.

První piano se objeví v hale Hlavního nádraží v Ostravě a jeho provoz slavnostně zahájí Vánoční koncert v neděli 22. prosince v 16 hodin.

„Na vánočním koncertě vystoupí klavírista, skladatel, hudební pedagog a ostravský rodák Boris Urbánek, bude tak prvním, kdo si na piano zahraje, pak už bude k dispozici všem, kteří budou chtít ukázat veřejnosti svůj talent,“ řekl Lindovský.

Piano v ulicích Hradce Králové
Zdroj: David Taneček/ČTK

Projekt s názvem Piana Ostravě navazuje na aktivitu kavárníka Ondřeje Kobzy, který, inspirován ze zahraničí, rozmístil piana v Praze a dalších městech České republiky. „Nápad umístit piana do ulic se těší velkému zájmu, protože jednoduchým způsobem oživuje veřejný prostor a zároveň vybízí k přímému zapojení lidí v něm,“ vysvětluje Andrej Harmečko, ředitel Cooltouru.

Piano na Masarykově nádraží
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Nádraží je prvním místem, které potkáte při cestě do Ostravy a symbolicky také místem pro návrat jejích obyvatel domů, zvláště pak v čase vánočních svátků. Organizátoři se proto rozhodli umístit první piano právě na hlavní nádraží a akci pojmout jako vánoční dárek Ostravanům.

Piano na náměstí Míru
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Veřejnost zatím reaguje nadšeně. „Již delší dobu pracujeme na zlepšení kvality hlavního nádraží a této aktivitě jsme vřele nakloněni, jelikož doslova oživí nádražní prostor,“ říká Jindřich Gavenda, přednosta stanice Ostrava hlavní nádraží.

„Hlavní nádraží je první vlaštovkou, v příštím roce chceme ke spolupráci oslovit i nádraží ve Svinově a s příchodem jara vyjít s piany přímo do ulic. Chystáme také další koncerty a akce, které se k pianům v ulicích vážou,“ dodává Andrej Harmečko.