Konec roku ve frontách: Lidé čekají na řidičáky nebo změnu v katastru

Jižní Morava - S blížícím se koncem roku tráví lidé čas nejen ve frontách při nákupu vánočních dárků, ale také při čekání na úřadech. Do 31. prosince musí majitelé starých řidičských průkazů zažádat o nové, výměna se přitom týká řidičáků vydaných před dubnem 2004. Na mnohahodinové fronty se musí lidé připravit i na katastrálních úřadech. Změny v katastru jsou teď totiž rychlejší a levnější.

„K dnešnímu dni stále zbývá vyměnit zhruba 10 600 řidičských průkazů, dnes jsme očekávali, že přijde ještě více lidí. Je dlouhý pracovní den, to zvládáme vyměnit 350 až 450 řidičáků,“ vypočítal mluvčí magistrátu Pavel Žára. Už jen týden mají na výměnu dokladů řidiči, kterým byl průkaz vydán mezi 1. lednem 2001 a 30. dubnem 2004. Tyto staré řidičáky ještě bez znaku Evropské unie budou od Nového roku neplatné.

Vyrobit nový průkaz totiž trvá dvacet dní. Za poplatek 500 korun je možné žádost vyřídit expresně. I to ale trvá pět pracovních dní. Kdo si ale zažádá do konce roku, získá alespoň potvrzení. „Ke každé žádosti vystavujeme potvrzení. S ním může řidič argumentovat, že má zažádáno o nový průkaz. Toto vystavujeme pouze do 31. prosince, pak už jej vystavovat nebudeme,“ varoval Žára.

No comment: Fronty kvůli výměně řidičských průkazů (zdroj: ČT24)

Otevřeno bude mít například brněnský odbor dopravy ve všední dny. Tuto otvírací dobu vánoční svátky nijak neomezí. S navýšením kapacit na závěr prosince ale úřad nepočítá. „Dopadlo to ještě dobře. Čekal jsem asi třicet minut, pak mi řekli, že už to mám nachystané, protože jsem o to už v minulosti zažádal, a pak jsem na celou věc zapomněl,“ přiznal se jeden z žadatelů o nový řidičák Dušan Valihrach.

„Podle našich odhadů je z více než desíti tisíc nevyměněných průkazů asi 3 500 řidičů seniorů, nebo pobývají v zahraničí. Výměnu už pravděpodobně ani nechtějí řešit,“ odhadl Žára. Na dopravní odbor ale nepřišli jen žadatelé o výměnu řidičského průkazu. „Minulý týden jsme prodali auto, tak ho potřebuji odhlásit a toto je první úřední den, kdy je to možné,“ okomentovala návštěvu úřadu Radka Tesařová.

Otvírací doba na brněnském registru

pondělí 23. prosince 8:00 - 17:00

pátek 27. prosince 8:00 - 12:00

pondělí 30. prosince 8:00 - 17:00

úterý 31. prosince 8:00 - 12:00

V listopadu byla vyměněná teprve polovina řidičáků, které byly vydány ještě před vstupem do EU. Pokud má nějaký řidič na průkazu ještě starší datum než z roku 2001, jezdí s neplatným průkazem.

Řidičské průkazy vydané od 1. 1. 2001 do 30. 4. 2004 jsou jejich držitelé povinni vyměnit do 31. 12. 2013. Nově vydávaný řidičský průkaz podle vzoru Evropských společenství je dokument typu plastové polykarbonátové karty o velikosti 45 mm x 86 mm; vydává se zpravidla na dobu 10 let.

Žádost o vydání řidičského průkazu bude vyřízena do 20 dnů od podání žádosti. Žádost je možno vyřídit i ve lhůtě kratší, tj. do 5 pracovních dnů, po zaplacení správního poplatku 500 korun.

Katastrální úřad
Zdroj: ČT24

Fronty se tvoří i na katastrálních úřadech. Od 1. ledna totiž bude platit nový občanský zákoník, který mimo jiné prodlouží dobu, kterou trvá vyřízení vkladu do katastru. Shon na úřadech začal už minulý týden, kdy například na pražskou pobočku Českého úřadu zeměměřičského a katastrálního přišlo čtyřikrát více lidí než obvykle. Podobně je na tom i jihomoravský katastrální úřad pro Brno-město.

„Od začátku prosince máme tři tisíce podání, což je nejméně dvakrát tolik, než máme běžně za měsíc,“ vypočítala ředitelka krajské pobočky Naděžda Vitulová. Jen dopoledne podalo žádost přes 200 lidí. „Jestli to takhle půjde dál, tak do večera jich bude více než 300, což tu ještě nebylo,“ upozornila ředitelka. Ostatně už půl hodiny před otevřením čekalo na změnu v katastru asi 25 čekatelů.

Čekání na katastrálním úřadě může zabrat i několik hodin, fronty žadatelů o změny v zápise vydrží podle úředníků až do konce roku.

Pozemek i stavba, která na něm stojí, musí mít od nového roku stejného majitele, proto na katastr míří řada zájemců o změnu v zápise. „Každý převod nemovitosti bude zatížen DPH i za pozemek, který se dřív touto daní nezatěžoval. Pokud lidé uvažují o převodu nemovitostí, je výhodné teď převést pozemek bez poplatků,“ doporučil rychlé jednání Tomislav Šimeček, předseda sdružení majitelů nemovitostí.

„Kromě prodloužení doby vyřízení vkladu na katastru se také zvýší poplatek za tyto služby. Řada lidí se tak snaží využít možnosti podání žádosti o změnu v katastru nebo vyřízení dalších restů za stávajících podmínek. Rozhodující totiž není datum vyřízení žádosti, ale datum jejího podání,“ poradil Jakub Hrbáč z realitní společnosti.

Nejvíce lidí přesto čeká ve frontě na nákup. Poslední adventní neděle byla pro obchodníky vrcholem prodejní sezóny. Plno bylo například v nákupním centru na okraji Brna, kam se zákazníci začali sjíždět po nedělním poledni. Do košíků pak nakládali nejen budoucí vánoční dárky, ale i zásoby na nadcházející dny volna. Za dárky Češi v průměru utratí šest tisíc korun.

Tuzemské obchody mají otevřeno i na Štědrý den, což by se brzy mělo podle odborářů změnit. Do sněmovny putuje návrh, který počítá s tím, že o státních svátcích budou nákupní svatostánky zavřené. Vydat se tedy do obchodu nebude možné 25. ani 26. prosince. O Štědrém dnu se brány obchodů uzavřou už v poledne.

Výjimku by dostaly lékárny, čerpací stanice nebo například obchody na letišti. Evropští obchodníci jsou v otvíracích dobách omezenější než ti domácí – třeba v Berlíně smějí prodávat maximálně o dvou adventních nedělích. Zaměstnance obchodů chrání zákon i na Slovensku, 25. prosince a 1. ledna mohou zůstat prodavači doma. Na Štědrý den pak musí obchody skončit s prodejem nejpozději v poledne – jinak jim hrozí pokuta přes dva a půl milionu korun.

No comment: Nákupní horečka před Vánoci (zdroj: ČT24)