Inspektoři kontrolovali sekty, polovina nápojů neprošla

Brno - Polovina z 22 odebraných vzorků zahraničních šumivých vín nevyhověla při laboratorních testech Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zákonným požadavkům. Prohřešků bylo celkem 18. Inspekce si pro testy vybrala předvánoční období, kdy je zájem o tento druh vín největší.

„U tří vzorků hodnocení prokázalo nedodržení požadavků na jakost - šumivá vína vykazovala nepřirozený zápach a chuť,“ potvrdil mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Ve dvou případech to způsobila silná oxidáza, lidově hnědka, kterou způsobuje styk vína se vzdušným kyslíkem. Provinily se značky Vino Spumante dolce a Sovetskoe Igristoe z Itálie. Polské Rossijkoe Igristoe zapáchalo po mléčném kvašení, které způsobily nežádoucí biologické procesy.

Dvě vína obsahovala nadlimitní množství kyseliny citronové, a to polský výrobek Chante a Jantarnoe Igristoe. U druhého nejenže nebyla uvedena země výroby, ale ještě obsahoval více cukru, než odpovídá avizovanému polosladkému vínu.

Další prohřešky se týkaly například vyššího tlaku v lahvi, než povoluje limit. „Celkem pět vzorků výrobci označili na etiketě chybně nebo nedostatečně – jde o nevyznačení povinného údaje o provenienci, neuvedení údaje o obsahu cukru a tři výrobci označili šumivé víno nepovoleným přívlastkem přírodní,“ dodal Kopřiva.

Pět šarží nevyhovujících vín zakázala inspekce uvádět do oběhu a s jejich prodejci zahájí správní řízení o uložení sankce. Taktéž uložila 11 opatření k nápravě, například k přeznačení vína.