Skauti napekli vánočky pro dlouhodobě nemocné

Brno - Udělat radost dlouhodobě nemocným pacientům chtěli brněnští skauti, kteří o víkendu přes noc napekli 130 vánoček. Za zpěvu koled je rozdali v brněnské Nemocnici Milosrdných bratří. Zázemí pro přípravu desítek kusů sladkého vánočního pečiva jim poskytla brněnská cukrárna v Králově Poli. Suroviny jako mouku, vajíčka nebo cukr si ale museli skauti přinést.

„Při pletení je potřeba dávat si pozor na správný postup a na správné křížení rukou. Základem je brát vždycky prostřední a krajní paprsek a správně ty paprsky klást za sebe,“ popsal noční rutinu skaut Michal Zedníček. Šestice dobrovolníků pekla desítky vánoček celou noc. „Můj odhad je, že to budeme dělat do čtyř nebo do pěti do rána,“ vypočítával v pátek večer Karel Konečný.

Nápad na charitativní pečení vznikl už před osmi lety v brněnském 13. středisku skautů, kteří pekli vánočky pro děti nejprve ve vlastní klubovně. Jak se akce rozmáhala, museli přesídlit do vybavěnějšího zázemí profesionální cukrárny. Letos na pečení spotřebovali 19 kilo mouky nebo rovnou stovku vajec.

Zatímco loni skauti vánočky rozdali na LDN v Babicích nad Svitavou, letos se vypravili do brněnské nemocnice. „S těmi dětmi to bylo moc milé,“ zaradovala se pacientka Věra Bílá nad nečekanou návštěvou. Ze sladkého pečiva měly radost i zdravotní sestry. „Máme o starost méně, doma se to hodí a tady si dáme ke kafíčku,“ prohlásila Jaroslava Odlasová. Kromě vánoček rozdávali skauti pacientům i přáníčka do nového roku.

No comment: Vánoční pečení pro dlouhodobě nemocné (zdroj: ČT24)