Manéž Bolka Polívky roztančí rokenrolové rytmy

V cirkusovou manéž se po půl roce znovu proměnila sportovní hala Vodova v Brně. Záznam 52. vydání Manéže Bolka Polívky připravuje brněnské studio České televize. „Manéž se tentokrát ponese v rytmu rokenrolu, jelikož jedním z hostů bude Rock & Roll Band Marcela Woodmana,“ řekl režisér Rudolf Chudoba. Chybět nebudou zajímaví hosté, artisté, a jak se na správný cirkus sluší, ani cvičená zvířata.

Zatímco například v jubilejním padesátém díle pořadu mohli diváci vidět cvičené papoušky „tančící“ spolu s artisty na hrazdách, tentokrát se v něm předvedou tančící psi. Jejich panička Vanda Gregorová se neotřelé taneční disciplíně zvané dogdancing věnuje závodně už deset let. „Je to moderní kynologická sportovní disciplína. Pejsek by na hudbu měl předvádět různé triky nebo cviky,“ popsala mladá studentka.

Vycvičila už dvě generace vlastních psů a zkušenosti s dogdancing teď předává jako instruktorka dalším zájemcům. „Začátek je hodně těžký, hlavně v tom naučit se se zvířetem komunikovat. Buďto pro to člověk musí mít nějaký cit, anebo se pilně učit od zkušenějších,“ dodala Vanda Gregorová.

52. Manéž Bolka Polívky
Zdroj: ČT Brno/Eliška Raková

Do Manéže Bolka Polívky přivezla tři ze svých čtyř pejsků, se kterými předvede dvě různá čísla. Jedno ze svého obvyklého repertoáru, druhé nacvičené pro Manéž. Převlékne se kvůli tomu za detektiva v klobouku s vousy. „Původní nápad byl, že bych hrála ženu policistku, ale Bolek Polívka vymyslel, že mě převlečou za muže,“ usmála se.

Karel Šíp se vrací s vidinou "odvety"

Pozvání do Manéže přijal i bavič a moderátor Karel Šíp. Vystoupí v ní už po páté. Jeho první scénka v Manéži Tour de France z roku 1999 se zapsala mezi ty, které si diváci rádi připomínají. „Tenkrát jsem opravdu nevěděl, co tady na mě budou páchat. Jel jsem do Brna s tím, že budeme dělat nějaké boxerské číslo, ale pak mě posadili na rotoped,“ zavzpomínal Karel Šíp na legendární číslo, ve kterém jej Bolek Polívka poléval vodou jako závodníka skutečného cyklistického závodu. A vystřelil si z něj i v dalších dílech.

Karel Šíp vzpomíná na dřívější účinkování v Manéži (zdroj: ČT24)

„Já se sem vracím s pocity, že musím udělat všechno pro to, aby mě tady Bolek už neničil, nedevastoval, jak to bylo dosud pokaždé. Ne, že by se mi to podařilo vracet, ale určitě se o to pokusím,“ řekl šibalsky.

Co si na Bolka nakonec vymyslel, zatím nechtěl televizním divákům dopředu prozradit ani režisér. „Jejich role se tentokrát trochu obrátí, ale určitě to nebude tím devastujícím způsobem. Rozhodli jsme se využít toho, že Karel Šíp je nejen bavič, ale také baskytarista,“ naznačil Rudolf Chudoba.

52. vydání Manéže Bolka Polívky uvidí televizní diváci v druhé polovině ledna. Těšit se v něm můžou taky na rockenroll, malé artisty Cirkusu JOO nebo mistra České republiky ve freestyle fotbale Petra „Kari“ Karáska.

Režisér Rudolf Chudoba o 52. Manéži Bolka Polívky (zdroj: ČT24)