Olomoucká charita vydá na Štědrý den bezdomovcům na 200 obědů

Olomouc – Více než 200 obědů hodlá na Štědrý den rozdat bezdomovcům olomoucká charita. Podle charitních pracovníků by tak mohla nasytit zhruba třetinu všech lidí, kteří v Olomouci na ulicích žijí.

„Lidé bez domova dostanou řízek s bramborovým salátem i cukroví. Čočkovou polévku s bezdomovci z azylových domů poobědvá i olomoucký arcibiskup Jan Graubner,“ uvedli zástupci olomoucké charity. Další více než tři desítky bezdomovců zamíří na Štědrý den do jedné z olomouckých restaurací, setkání pro ně připravilo středisko SOS.

Lidé bez střechy nad hlavou dostanou kromě oběda i balíček s potravinami a základními hygienickými potřebami. Průběh dne zajistí pracovníci s podporou dobrovolníků.

Lidé bez domova v Olomouci slavili Vánoce
Zdroj: Galgonek Vladislav/ČTK

„Vánoce jsou pro lidi bez domova docela smutná doba a to pochopitelně působí i na nás, kteří se jim snažíme pomáhat. Sám se tedy musím přiznat, že se mě, navzdory tomu, že mám šťastnou rodinu, smutek našich klientů hluboce dotýká," uvedl vedoucí Střediska Samaritán pro lidi bez domova Petr Prinz.

V azylových domech se bude na Štědrý den obědvat čočková polévka, štědrovečerní večeři pak jejich obyvatelé dostanou na pokoje. Mezi muže i ženy, kteří v prostorách olomoucké charity bydlí, zavítá olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Společný čas bude vyplněn duchovním rozhovorem, zpěvem koled a nakonec i obědem.

„Během Štědrého dne se setkávám s lidmi bez domova nejen proto, že potřebují pomoc. Tu jim v nějaké míře nabízíme skrze charitu, ale jde i o osobní setkání, o lidský vztah," podotkl arcibiskup.

Vánoční cukroví
Zdroj: Vojtěch Rejl/Radka Rainová

Na první svátek vánoční, 25. prosince, je pro lidi bez domova připraven guláš, na který si mohou zajít opět do nízkoprahového denního centra Charity Olomouc.

Dalších zhruba 35 bezdomovců bude moci zažít Štědrý den v restauraci Fontána v olomouckém parku. Středisko SOS pro vzájemnou pomoc občanů setkání pořádá pravidelně, kromě tradiční večeře nepřijdou lidé podle zástupců střediska ani o setkání s farářem, koledy a živou hudbu.

Podle Prinze je v krajském městě odhadem kolem 650 bezdomovců. Zhruba polovina z nich je v extrémní nouzi, kdy přespávají venku či v provizorních přístřešcích.