Boskovičtí opět přišli na polévku, pomůže potřebným

Boskovice – Devatenáctý ročník tradiční akce s názvem Polévka pro chudé i bohaté dnes v Boskovicích navštívily stovky lidí. Za misku čočkové polévky lidé přispívali do pokladniček – výtěžek akce totiž pomůže potřebným.

Akce má už po několik let stejná pravidla. Polévka se rozdává na boskovickém Masarykově náměstí na Štědrý den od 11 do 12 hodin. Kdokoli přijde, dostane misku polévky zdarma. Kdo bude chtít, může také přispět jakoukoli částkou do připravených pokladniček. Díky tomu organizátoři nasytí potřebné a zároveň vyberou i dostatek peněz.

Polévky letos organizátoři připravili 330 litrů, tedy asi 1200 porcí. Kuchaři na ni spotřebovali mimo jiné 40 kilo čočky, 20 kilo česneku nebo 30 kilo brambor. Dlouhá fronta se stála už před jedenáctou - za hodinu a čtvrt byly všechny várnice prázdné.

Za polévku se letos vybralo 68 911 korun, které poputují zdravotně postiženým a sociálně slabým lidem. Za všech devatenáct ročníků už organizátoři vybrali 602 tisíc. Letos se polévka rozdávala také v Letovicích, kde organizátoři vybrali přes 26 tisíc korun.

Tradice vánoční polévky sahá až do 90. let. „Začali jsme v roce 1995. Bylo to na popud mého bratra, který byl ve Skotsku. Rozdávali tam polévku, to nás inspirovalo,“ prozradil organizátor Luděk Burgr z boskovické restaurace Makkabi.

Polévka se rozlévá už i v Letovicích

Na prvním ročníku se vybralo zhruba tisíc korun, které organizátoři věnovali dennímu stacionáři Betany pro mentálně postižené děti. Postupně se z malé dobročinné akce stala tradice pro širokou boskovickou veřejnost. V několika posledních letech se na náměstí kromě polévky točí kvasnicové pivo a také rozdává betlémské světlo.

Boskovická tradice charitativní polévky inspirovala také lidi v blízkých Letovicích. Tam se polévka rozdávala už čtyřikrát, jen loni se podařilo vybrat 18 tisíc korun. I v Letovicích se polévka rozlévá na Masarykově náměstí, ovšem až od 12 do 13 hodin.