O Vánocích potrápí sever Moravy a Slezsko velmi silný vítr

Praha/Ostrava – Meteorologové vydali výstrahu před velmi silným větrem, který může o Vánocích potrápit sever Moravy a Slezsko. Zároveň prodloužili varování před silnou námrazou na Vysočině, která potrvá až do úterního poledne. Kvůli silnému větru by lidé měli zajistit okna a dveře a volně uložené předměty, jako jsou květináče nebo plechy na střechách, upevnit nebo odstranit. Nedoporučují se ani hřebenové túry na horách a pozor by si měli dávat i řidiči.

Velmi silný vítr povane především ve vyšších nadmořských výškách v Olomouckém a Moravskoslezském kraji, a to od dnešní noci až do čtvrtečního poledne. V nárazech bude dosahovat ve vyšších polochách rychlosti 75 až 110 kilometrů v hodině, na hřebenech Jeseníků a Beskyd pak kolem 125 kilometrů v hodině. V nižších nadmořských výškách a ve Zlínském kraji pak budou foukat silný vítr.

„V nížinách by vítr neměl působit vážnější škody, ale na horách bude dosahovat rychlosti přes 100 kilometrů v hodině, což už je hodně nebezpečné, a hřebenové túry opravdu nemusí dopadnout dobře. Hlavně Jeseníky a Beskydy nebudou v nejbližších dnech vůbec ideální na nějaké venkovní túry,“ varoval ve vysílání ČT24 meteorolog Jan Šrámek.

Jinak ale budou panovat nadprůměrné teploty, ve středu by se rtuť teploměru mohla vyšplhat až na dvanáct stupňů. Drobné ochlazení pak přijde ve čtvrtek, přes den by ale teploty stále měly zůstat nad nulou.

Z takto vysokých teplot nemají radost lyžaři, ve většině tuzemských skiareálů totiž leží jen několik desítek centimetrů technického sněhu. Díky vánočním svátkům však bude v lyžařských střediscích i letos plno. Nezvykle vysoké teploty mají být v Česku i v prvním týdnu nového roku. První ochlazení a s ním i sněžení by měly do Česka přijít nejdřív kolem desátého ledna. 

Námraza na Vysočině: Pozor na padající led  

Silná námraza bude ve východní polovině Českomoravské vrchoviny dnes odpoledne a v úterý dopoledne tát a odpadávat. „V noci na úterý se při poklesu teploty slabě pod nulu a jihovýchodním větru může opět obnovovat,“ uvedl ČHMÚ ve výstraze. Na Vysočině by si kvůli námraze měli lidé dát pozor na padající led ze stromů a na náledí na vozovce. Námraza také může lámat větve, ohýbat stožáry nebo trhat dráty elektrického vedení. „Tyto účinky námrazy může zesílit vítr, který bude částečně zesilovat i na Českomoravské vrchovině,“ podotkli meteorologové.