Některé děti stráví Vánoce v nemocnici

Ostrava – Některé děti stráví Vánoce v nemocnici. Ty, kterým to zdravotní stav dovolí, pustí lékaři domů alespoň na Štědrý den. Přesto bude v nemocnicích dost dětí, které odejít nemohou. Ani ty ale o stromeček a dárky nepřijdou.

Před velkou vizitou bylo dnes v ostravské fakultní nemocnici jedenadvacet dětských pacientů. Lékaři odhadují, že Štědrý den u nich stráví asi pět dětí. „Kolegyně už připravují propouštění, bude jich hodně. Umožníme dětem krátkou propustku na večer domů ke stromečku,“ uvádí primář Tomáš Pískovský.

Týká se to pětileté Caroline, která kvůli leukémii tráví v nemocnici nepřetržitě už několik měsíců. „Ležíme tady už sedm měsíců. Zítra ráno by nás měli propustit na propustku, jenom na jeden den,“ potvrzuje matka Caroline Marie Žigová. „Představovala jsem si ty Vánoce trochu jinak, že už budeme konečně tento rok doma s celou rodinou. Ale zase se to nějak nepovedlo,“ dodává.

Reportáž Nadi Chattové (zdroj: ČT24)

Setkání s blízkými, slavnostní večeře nebo vánoční stromeček jsou v nemocnicích už samozřejmostí. „Budou tady samozřejmě i dárky, aby si Vánoce ty děti tady alespoň trochu užily. Předpokládáme, že na našem oddělení bude přes Vánoce asi tak deset dětí. Některé u nás zůstat bohužel musejí,“ informuje primář dětské oddělení z Vítkovické nemocnice Jan Boženský.

Tříletá Patricie je v nemocnici zatím pár dnů. O tom, jestli stráví Štědrý den doma, rozhodnou výsledky krevních testů. „Jestli půjdeme domů, nebo ne, neprožívám. Podstatné je, aby byla malá zdravá, takže jestli budeme trávit Štědrý den zítra nebo jindy, je zcela nepodstatné,“ tvrdí matka malé pacientky Petra Vaská.

První dárky dostala Patricie už dnes. Od fotbalisty Marka Jankulovského, který obdarovával děti ve Vítkovické nemocnici. Mladší dostaly plyšové hračky, starší pak fotbalové šály. Nemocnici navíc věnoval sto tisíc korun. „Já sám mám dvě holky a mám to štěstí, že jsou zdravé. Tak jsem se rozhodl udělat dětem před Vánocemi malou radost,“ uvádí Marek Jankulovski.

Děti, které potřebují nepřetržité infuze nebo jsou napojené na dýchací přístroje, musí zůstat v nemocnici i zítra. Štědrý den stráví s rodinou i dárky přímo na oddělení.

Vydáno pod