Do Jeseníků vyrazili na sjezdovky o Štědrém dnu skalní lyžaři

Olomouc - Skalní lyžaři vyrazili dnes na svahy v lyžařských areálech v Jeseníkách. Vleky spustilo o Štědrém dnu několik středisek. Počasí však milovníkům zimních sportů příliš nepřálo, na mnoha místech byla dopoledne mlha a foukal vítr.

Několik stovek lidí přijelo do areálu v Koutech na Šumpersku, kde byla dopoledne v provozu spodní část areálu. „Počasí není moc dobré, ale lidé přijeli. Ve středu bude v provozu už celý areál,“ řekl zástupce střediska Petr Marek.

Dopoledne se lyžovalo i v nejvýše položeném středisku v tuzemsku na Ovčárně, které kvůli své poloze spoléhá na přírodní sníh. Na sjezdovkách je ho tam asi 80 centimetrů. „Přijeli skalní lyžaři, několik desítek lidí, i když podmínky nejsou dobré, fouká vítr, je mlhavo,“ uvedla Renata Figurová. O něco více lidí podle ní vyrazilo do běžeckých stop.

Naopak jeden z areálu v Petříkově na Štědrý den vleky nepustil. „Lidé začínají přijíždět až ve středu, svátky si asi ještě chtějí užít doma,“ uvedl provozovatel Josef Kaštyl. Počasí však vlekařům podle něj příliš nepřeje, na sjezdovkách ho leží asi 30 centimetrů, ale vzhledem k teplotám nad nulou je měkký. „Není to žádná sláva, v noci je kolem nuly, přes den nad nulou,“ podotkl Kaštyl.

V Jeseníkách stejně jako v Krkonoších zůstává první stupeň z pětibodové škály lavinového nebezpečí. Znamená to minimální ohrožení, sníh je na horách podle horské služby stabilní.