Popeláři o Vánocích volno nemají. Kontejnery jsou plné

Brno - Někteří lidé musejí do práce bez ohledu na svátky. Například popeláři. Po Vánocích na ně čekají přeplněné kontejnery. Odpadu je kvůli rozbalování dárků víc než v jiných dnech. Nacházejí mezi nimi však i předměty, které do běžných kontejnerů nepatří.

Boží hod vánoční, šest hodin ráno. Ještě je tma, Pavel Štefka s kolegy ale vyjíždí úplně stejně jako v pracovní den pro odpad do brněnské Slatiny. Jen pár hodin po štědrovečerním nadělování zaplavily sídliště odpadky. Zbytky jídel, balicí papír, krabice. Taky věci, které po rozbalení dárků lidé vyměnili za nové.

„Kolikrát tam najdeme kabelky, peněženky i s doklady, protože lidi si nedávají pozor,“ podotkl popelář Pavel Štefka.

Mezi horší objevy patří stará elektronika nebo například fritovací olej. Takový odpad patří do sběrných dvorů. I ty jsou mezi svátky otevřeny. „Odpad vzniká pořád a není možné počkat týden, protože to by se na silnicích okamžitě projevilo,“ zdůraznil ředitel brněnské spalovny Jiří Kratochvil.

No comment: Popeláři mají o svátcích napilno (zdroj: ČT24)

V osm hodin ráno má Pavel Štefka s kolegy čtvrtinu práce za sebou. Plné auto odjíždí do spalovny. Pro popeláře vítaná přestávka. Za den v popelářském autě najezdí až 60 kilometrů a jeho posádka vysype stovky popelnic a kontejnerů.

Teprve v jednu hodinu po poledni má Pavel Štefka s kolegy hotovo. V prázdných popelnicích už ale mizí další připomínky štědrovečerního hodování. I proto mají popeláři volno jen prvního ledna na Nový rok.