Některé lyžaře ve Zlínském kraji z vleků nevyhnal ani vítr

Velké Karlovice - Silné větry na Zlínsku přes noc zavinily pád několika stromů. Mnohé lyžaře ale od oblíbeného zimního sportu neodradí vítr ani podmínky, které kvůli teplému počasí rozhodně nejsou ideální. Na většině míst se lyžuje na technickém sněhu.

Ski areál Razula ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku je v provozu i přes svátky. Na tamní svahy dnes vyrazila hrstka lyžařů, kteří se alespoň nemusejí obtěžovat s frontami na vlek.

„Podmínky pro lyžování zde vůbec nejsou špatné. Vítr společně s vyššími teplotami nám trošku zamávaly se stavem sjezdovky, nicméně tvrdý sníh na sjezdovkách zůstal,“ uvedl provozovatel lyžařského areálu Lubomír Sušila. Podle něj síla větru v dopoledních hodinách výrazně oslábla. Na sjezdovkách, které jsou navíc kryté lesy, lyžaři silnější vítr téměř nepocítí.

Podobně to dnes vypadá i v areálu Kohútka na česko sloveských hranicích. Naopak na vrcholu Pusteven dnes vleky stojí právě kvůli větrným poryvům. Na spoustě dalších míst na Zlínsku musí sportovci počítat s technickým sněhem.

Popadané větve i stromy

Hasiči ve Zlínském kraji vyjíždějí k případům popadaných stromů či poškozených střech již od úterý. O Štědrém dnu řešili 29 takových případů, nejvíce jich bylo na Vsetínsku. Jeden člověk byl zraněn, když na něj v Rožnově pod Radhoštěm spadly větve. Od půlnoci do dnešního rána přibylo dalších sedm výjezdů.

V kraji dnes vane jihovýchodní až jižní vítr o rychlosti 7 až 11 metrů za sekundu s nárazy o rychlosti 15 až 20 metrů za sekundu, na hřebeni Bílých Karpat kolem 25 metrů za sekundu. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před velmi silným větrem pro Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj platí do poledne 26. prosince.

Vydáno pod