Bohumín nechal opravit dva věžové domy za 21 milionů

Bohumín – Další dva městské věžové domy se 132 byty v Bohumíně na Karvinsku se dočkaly opravy. Komplexní renovaci zkomplikovali chránění netopýři a rorýsové, kteří se v domech zabydleli. Oprava se kvůli nim prodloužila i prodražila.

Ochranáři objevili v domech tři druhy netopýrů. Blízko věžových domů je totiž Záblatský rybník, kde žije spousta hmyzu, který tito savci po setmění loví. „Kvůli rorýsům a netopýrům jsme museli žádat při rekonstrukci o výjimku ze zákona o ochraně přírody a krajiny a museli jsme jim přizpůsobit i průběh prací. Na samotnou stavbu dohlížel ekologický dozor a na kontrolu dorazila také inspekce životního prostředí,“ uvedla Zdeňka Blokšová z odboru rozvoje a investic.

Při úpravách domů se proto muselo myslet i na zázemí pro zvířata. Na zdech obou objektů vzniklo několik budek pro netopýry a rorýsům nechali dělníci ve fasádě asi padesát otvorů, ve kterých mohou hnízdit.

V příštích dvou letech chce město opravy svých věžových domů urychlit. Místo jednoho či dvou věžových domů jich v jednom roce chce opravit pět. Za dva roky tak opraví deset věžáků za 104 milionů korun. „Vlastníme hodně panelových domů, ale u těch věžových, hlavně ve vyšších patrech, se nejvíce projevují vady panelové technologie, a ty je proto třeba přednostně odstranit a při té příležitosti už je zároveň i zateplíme. Spočítali jsme si, že na to, abychom je všechny najednou zateplili a zrekonstruovali, tak bude nutný padesátimilionový úvěr,“ vysvětlil místostarosta Igor Bruzl (ČSSD).

Radnice bude úvěr splácet z peněz z vybraného nájemného pět let. Úroky z úvěru by se měly pohybovat maximálně do čtyř milionů korun. „Bohumín by totiž rád znovu využil dotovaný úvěr, například z programu Jessica. Ten si město jako první v České republice vzalo na nákladnou rekonstrukci secesního Národního domu,“ uvedla mluvčí radnice Lucie Balcarová.

Městu patří dvaadvacet vysokých věžových domů se 1 400 byty. Většina z nich vznikla v sedmdesátých letech, nejmladší pochází z roku 1991. Domy mají sice vady panelové technologie, ale žádný z nich není v kritickém stavu. Město domy postupně opravuje a dosud renovovalo dvanáct z dvaadvaceti objektů.