Africké slony před pytláky chrání rodák z Třince

Praha - Pomáhat slonům v Africe se rozhodl pětadvacetiletý cestovatel Arthur F. Sniegon z Třince. Ve spolupráci s tamními národními parky pátrá po pytlácích, kteří ročně kvůli nelegálnímu obchodu se slonovinou zahubí až 30 tisíc zvířat.

Patnáct měsíců strávil třinecký rodák v pralesích a savanách střední Afriky. Na kole a v kajaku projel Arthur F. Sniegon s kamerou v ruce přes 5 tisíc kilometrů. Vše pro to, aby mapoval život slonů. „Několik měsíců jsme projížděli celý jih ČAD, kde sloni žijí, a zjišťovali jsme, kolik jich tam ještě zbývá, jaká území využívají, dali jsme tam mnoho obojků s GPS,“ popsal cestovatel.

Arthur F. Sniegon:

„Skupina sloních samců přichází v období sucha až k domu ředitele parku, přijde se napít, nějakým způsobem s vámi beze slov komunikuje. Myslím si, že po téhle zkušenosti by žádný pytlák nebyl schopen tu spoušť zmáčknout.“

Před třiceti lety žilo v celé Africe kolem 600 tisíc slonů. Dnes, i přes zákaz obchodu se slonovinou, je jejich počet na polovině a snižuje se každým rokem o desetitisíce kusů. V Africe pytlačí řádově statisíce lidí. Vysoká míra korupce totiž umožňuje obcházení zákonů. Tamní národní parky proto každého dobrovolníka vítají.

Pomoc slonům v Africe (zdroj: ČT24)

Český cestovatel se třeba během jednoho dvoutýdenního pátrání setkal s asi 30 lidmi zapojenými do nelegálních obchodů, od pytláků přes překupníky až po koncové zákazníky. „Navštěvovali jsme slonovinové překupníky, potom se nám podařilo některé z nich dostat na můj hotelový pokoj v Jahundé, kde jsme je zatkli a postavili před soud,“ vypráví Sniegon.

Arthur F. Sniegon se teď chystá o svém cestování zpracovat dokument. Pak by ho chtěl jako osvětu promítat nejen v Česku, ale i v dalších zemích světa.