Teplé počasí trápí provozovatele lyžařských areálů v Beskydech

Ostrava – Teplé počasí odrazuje celou řadu lyžařů, provozovatelé středisek v Beskydech jsou situací znepokojeni. Sjezdovky se jim sice zatím daří udržet v provozu, ale návštěvnost je nižší než obvykle. Právě vánoční prázdniny jsou pro ně přitom zásadní a už nyní přiznávají, že aktuální nepříznivá situace bude mít dopad na jejich letošní tržby.

„Pořád se nám ještě daří udržet v provozu jednu sjezdovku a dva vleky. Počasí nám ale nepřeje, protože přes noc máme i devět stupňů. Sněhu ubývá a je těžké odhadnout, jak dlouho to ještě udržíme. Na některá místa už sníh musíme přidávat ručně," okomentoval situaci provozní areálu v Mostech u Jablunkova na Frýdecko-Místecku Jaroslav Bojko. „Doufáme, že se brzy ochladí, kvůli teplému počasí na sjezdovce ubývá až kolem deseti centimetrů denně.“

Strážné v Krkonoších
Zdroj: Facebook/Robert Procházka

Podle Bojka je letos lyžařů výrazně méně. „Zájem není takový, na jaký jsme bývali zvykli, když bylo všude bílo. Návštěvnost se pohybuje kolem 300 až 400 lidí denně," uvedl. Je však pravděpodobné, že se lidé na hory znovu vrátí, jakmile se zlepší podmínky. Už teď je ale jasné, že teplé počasí bude mít zásadní dopad na finanční situaci provozovatelů.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Velmi podobá je i situace v areálu Ski Mezivodí na Frýdecko-Místecku. „Vánoční prázdniny jsou samozřejmě alfou a omegou, tohle už se dohnat nedá. Návštěvnost je slabá, svou roli hraje počasí a během těchto svátečních dnů lidé zřejmě i chodí více po návštěvách,„ řekl za provozovatele Zbyněk Žák. Sjezdovky podle něj mají od 20 do 80 centimetrů sněhu. „Samozřejmě, že teploty jsou šílené, lyžovat se ale dá. Podmínky jsou stále dobré, zatím neuvažujeme o nějakém omezení provozu,“ doplnil Žák. V areálu jsou v provozu tři vleky a jedna sjezdovka.

Lyžování
Zdroj: ČT24

Silný vítr, který Beskydy trápil, se už v minulých dnech utišil. Teploty se na horách pohybují v rozmezí od jednoho do šesti stupňů Celsia. „Nicméně v hřebenových částech hor a tam, kde jsou turistické stezky v terénu, musí návštěvníci počítat s polomy a není tak vyloučeno, že budou muset překonávat stromy a vyvrácené kmeny,“ řekl dispečer Horské služby Beskydy Martin Svoboda.