Sever Moravy zažije bohatý rok 2014, bude se stavět i koncertovat

Severní Morava – Rok 2014 bude pro Moravskoslezský i Olomoucký kraj znamenat celou řadu změn a významných událostí. Kraje hodlají investovat miliardy, současně ale hrozí krize například při propouštění v Paskově. Důležitá bude i kultura a sport.

Investice budou stát miliardy

Jednou z nejvíce očekávaných událostí v Olomouci bude otevření zrekonstruovaného hlavního pavilonu A výstaviště Flory za 175 milionů korun.  „Bude se tam nacházet gró výstav tohoto výstaviště, v novém by již měla být i jarní Flora," řekl primátor Olomouce Martin Novotný (ODS).

Olomouc čeká v roce 2014 také schvalování nového územního plánu, který na další léta určí, jak se bude město vyvíjet. S novým územním plánem souvisí i plánovaná stavba nové výškové budovy Šantovka Tower, kterou v těsném sousedství městské památkové rezervace plánuje postavit společnost SMC Development. Stavba má řadu odpůrců.

„Pro Moravskoslezský kraj bude letos nejdůležitější udržení zaměstnanosti a přilákat do regionu nové investory,“ řekl hejtman Miroslav Novák (ČSSD). Kraj se chce podílet také na zlepšování dopravní infrastruktury nebo rekvalifikacích nezaměstnaných.

Důležité bude i budování průmyslové zóny Nad Barborou na Karvinsku. Ta je se svými zhruba 100 hektary nyní největší připravovanou zónou. Celkové náklady na její vybudování včetně výkupu pozemků budou zhruba 1,1 miliardy korun. S budováním zóny pomůže stát.

Oprava kanalizace
Zdroj: ČT24

Očekává se také zahájení stavby vodohospodářské infrastruktury v pěti městech na Šumpersku.  Ta má zlepšit čistotu vody i stav kanalizace. Do projektu se zapojily radnice v Šumperku, Zábřehu, Hanušovicích, Mohelnici a Lošticích, které na tuto investici obdrží z evropských fondů dotaci 1,2 miliardy korun. Dalších více než 400 miliónů města pokryjí z vlastních zdrojů.

Po čtyřleté přestávce bude letos v létě veřejnosti opět k dispozici Plumlovská přehrada u Prostějova. Ta byla v roce 2009 vypuštěna kvůli nutnému čištění dna a opravě hráze.

Vodní nádrž s čistou vodou by měla v regionu oživit turistický ruch, který po vypuštění vodního díla výrazně ochabl. Povodí Moravy do čištění dna a opravy hráze přehrady investovalo zhruba 270 milionů korun.

Ledovka na D1
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

Zástupci Olomouckého kraje považují za nejdůležitější akci příštího roku dokončení stavby tříkilometrové silniční přeložky spojující Vlachov a Rájec na Šumpersku. „Po dlouhodobém tlaku vedení Olomouckého kraje dojde v roce 2014 k zahájení očekávané rekonstrukce silnice I/44 - Červenohorské sedlo - jih, dokončení stavby je plánováno až v roce 2015," řekla mluvčí Olomouckého kraje Kamila Navrátilová.

Po celý rok bude také pokračovat rekonstrukce olomouckého hlavního nádraží. Během roku by měly být dokončeny práce na rekonstrukci železniční stanice v Přerově.

Krize hrozí v Paskově i ve Vítkovicích

Nezaměstnanost v celém regionu významně ovlivní situace Dolu Paskov. OKD bude společně se státem dál řešit situaci tohoto ztrátového dolu, v němž chce firma z úsporných důvodů ukončit těžbu. Pokud jí nepomůže stát, hodlá důl zavřít na konci roku 2014. „Se státem stále jednáme," řekl mluvčí OKD Marek Síbrt. Nyní šachta zaměstnává 2100 vlastních lidí a další 400 pracovníků dodavatelských firem.

Ekonomické problémy trápí více velkých firem, hned počátkem roku se proto očekává změna vlastníka další firmy, ostravské hutní společnosti Evraz Vítkovice Steel.

Původně se tak mělo stát už do konce letošního roku. Zaměstnanci válcovny i dalších provozů jsou od 21. prosince na plánované dovolené, ocelárna navíc poněkolikáté stojí už od počátku měsíce kvůli slabé poptávce trhu. „Do 2. ledna 2014 je dovolená, pak je naplánován rozjezd provozů," řekl mluvčí EVS Jaromír Krišica.

Zahrají skuteční velikáni

V Ostravě vystoupí například na jediném koncertu v Česku světová operní hvězda José Cura z Argentiny, který patří k nejlepším tenoristům současnosti. Doprovodí ho pětasedmdesátičlenný orchestr opery Jihočeského divadla z Českých Budějovic pod vedením argentinského dirigenta Maria De Rose. Koncert se uskuteční 15. března 2014 v ČEZ Aréně.

Přibližně o dva měsíce později, 13. května, ve stejné hale zazpívá Peter Gabriel, který prodloužil své evropské turné Back To Front konané při příležitosti 25. výročí vydání svého alba So. Velkým hudebním zážitkem jistě bude i návrat zpěváka Led Zeppelin Roberta Planta. Se svou kapelou Sensational Space Shifters už podruhé dorazí na festival Colours of Ostrava.

Do Olomouce zavítá skupina Jethro Tull, která přijede s turné Best Of a představí největší hity. Festivalu na Korunní pevnůstce bude předcházet například vystoupení Dana Bárty či České supergroup, kterou tvoří například Kamil Střihavka, Michal Pavlíček, Jan Hrubý či Roman Dragoun.

Usain Bolt v závěru závodu na 100 metrů
Zdroj: Petr Sznapka/ČTK

Důležitý bude i sport

Sportovní fanoušci se stejně jako v minulých letech mohou těšit na atletický mítink World Challenge Zlatá tretra. Uskuteční se 17. června 2014. První ohlášenou hvězdou 53. ročníku je francouzský tyčkař a olympijský vítěz Renaud Lavillenie. Největším esem příštího ročníku by měl být jamajský sprinter a trojnásobný mistr světa z Moskvy Usain Bolt, který loni Zlatou tretru na poslední chvíli z výkonnostních důvodů odřekl. Organizátorům ale přislíbil, že svou neúčast na mítinku vynahradí letos.

Letiště a lázně nenašly investory

Olomoucký kraj však bude na druhou stranu chudší o jedny lázně a letiště. Od ledna zanikne přerovská vrtulníková základna. Po předčasném ukončení provozu se zatím nerozjede kvůli ekonomickým problémům provoz v Lázních Dolní Lipová na Jesenicku. Investor, který by je oživil, se stále hledá.

Vydáno pod