Hasiči ve Zlínském kraji bojovali s následky větru

Zlínský kraj - Hasiči ve Zlínském kraji řešili desítky případů, které způsobil silný vítr. Ten hlavně lámal či vyvracel stromy a ničil střechy. Silný vítr trápil region od úterka, dnes večer se však již situace zklidnila. Hasiči ve Zlínském kraji ve středu vyjížděli ke 45 případům, dnes do odpoledne evidovali 18 zásahů, řekl krajský mluvčí hasičů Libor Netopil.

Ve Zlínském kraji vyjížděli hasiči nejčastěji na Vsetínsku, v úterý tam spadené větve zranily jednu osobu. Stromy padaly na silnice, v několika případech i na dráty elektrického vedení.
„Ve středu večer se intenzita výjezdů snížila. Stejné je to i dnes,“ podotkl Netopil.

Hasiči dnes vyjížděli například k vyvrácené lampě pouličního osvětlení v Ústí na Vsetínsku, uvolněnému plechu na střeše ve Valašském Meziříčí nebo spadlému stromu na cestě v Karolince na Vsetínsku. V Holešově na Kroměřížsku vítr odtrhl stříšku nad balkonem.

Počet zásahů hasičů bude podle Netopila zřejmě vyšší než uvedený počet výjezdů. „V některých případech je jednotka vyslána k odstranění třeba spadlého stromu, na místě pak řeší více případů,“ podotkl mluvčí. 

Do dnešního odpoledne platila výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před silným větrem pro celou Moravu, Pardubický kraj a Vysočinu. Poté se však rychlost větru snížila, aktuálně se ve Zlínském kraji pohybuje rychlost kolem pěti až sedmi metrů za sekundu, přes den to bylo místy nárazově až 20, na horách až 30 metrů za sekundu.

Vyvrácený strom
Zdroj: ČT24/HZS ZLK