Brněnskou výhru v derby se Zlínem vychytal výborný Čiliak

Zlín - Hokejisté Komety Brno porazili ve 32. kole extraligy v moravském derby Zlín na jeho ledě 4:1 a udrželi tak svého dnešního soupeře v tabulce za sebou. Hosté rozhodli o své výhře na vyprodaném Stadionu Luďka Čajky na přelomu 30. a 31. minuty, kdy Jan Káňa s Vilémem Burianem navázali na gól Tomáše Vondráčka. Domácí poté sice dokázali snížit zásluhou Jaroslava Balaštíka, ale poslední slovo měl Tomáš Svoboda.

V úvodních minutách byli aktivnější Zlínští, kteří ale naráželi na pozornou obranu Brna v čele s brankářem Čiliakem. Také hosté se osmělili a gólman Kašík zasahoval po střele Čermáka. Skóre zápasu otevřel v osmé minutě svou první extraligovou trefou Vondráček.

Po inkasované brance měli domácí k dispozici dvě přesilovky, 27 sekund hráli dokonce v pěti proti třem. Čiliak však odolal a naopak v oslabení se do šance dostal Nosek, i Kašík byl ale pozorný. Na konci třetiny se domácí ubránili po vyloučení Filipa Čecha.

Sestřih a ohlasy utkání Zlín - Brno (zdroj: ČT24)

Dramatické okamžiky a gólové momenty přinesla prostřední část. Zlínští v 90sekundové přesilovce v pěti proti třem dostali soupeře pod tlak, ale Čiliaka nepřekonali. Ačkoli vzápětí ubránili trest Holíka, v polovině zápasu inkasovali v oslabení, když se prosadil Jan Káňa. O 103 sekund později si domácí vybrali slabší chvilku, neboť inkasovali ve vlastní přesilovce z hole Buriana. Do závěru druhé části ještě průběžný stav zkorigoval Balaštík, jenž uspěl z dorážky.

Nápor Beranů na začátku třetího dějství zabrzdilo vyloučení Horáka. Po zmatku ve zlínském brankovišti mohl Zohorna skórovat do odkryté branky, ale z otočky minul zlínskou branku. Vyhecovanost zápasu podtrhla šarvátka mezi Kubišem a Kováčikem, kteří k menšímu trestu obdrželi osobní desetiminutový trest. V závěru zápasu Tomáš Svoboda ve dvojnásobné přesilovce určil konečnou podobu výsledku, který jednoznačně hovořil ve prospěch Brna. Kometa tak vyhrála podruhé za sebou, Berani padli podruhé za sebou před před vlastními fanoušky.

PSG Zlín - HC Kometa Brno 1:4 (0:1, 1:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 36. Balaštík (Kubiš, Leška) - 8. Vondráček, 30. J. Káňa II (Kováčik, V. Němec), 31. Burian, 59. T. Svoboda (Žižka, D. Nosek). Rozhodčí: Husička, Čech - Jindra, Skopal. Vyloučení: 10:8, navíc Kubiš - Kováčik oba 10 min. Využití: 0:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 7000 (vyprodáno).

Zlín: Kašík - Marušák, Urbanec, Zámorský, Horák, Řezníček, Valenta - Balaštík, Leška, Köhler - Honejsek, Holík, F. Čech - Okál, Čajánek, O. Veselý - Ondráček, Melenovský, Kubiš. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík a Hrazdira.

Brno: Čiliak - D. Nosek, Jan Hanzlík, Kováčik, Kempný, Kuboš, Žižka, Sedlák - J. Svoboda, Čermák, J. Hruška - T. Svoboda, V. Němec, J. Káňa II - Š. Novotný, Koreis, Burian - Vondráček, H. Zohorna, Wasserbauer. Trenéři: Kýhos, Pešout a Beran.

Vydáno pod