Lidé opět v obchodních centrech – výprodeje táhne hlavně elektronika

Praha - Klidné posezení s rodinou už dnes mnozí na druhý svátek vánoční příliš nedrží – a místo toho vyrážejí do víru nákupů. Zatím ještě ve středu se po výhodných nabídkách Češi dívali spíše v e-shopech, počínaje dneškem spustily povánoční výprodeje i kamenné obchody. Hitem letoška je stejně jako v minulých letech elektronika – například chytrou televizi bylo někde možné pořídit o 6 tisíc levněji, tablety mnohde zlevnily o 1300 korun, tedy skoro o pětinu.

Jeden z největších náporů zažily obchody Electro Worldu, které si kromě klasických slev přichystaly bezprostředně po čtvrtečním otevření i speciální hodinové slevy, jejichž výše se lišila u jednotlivých spotřebičů i značek. Firma tak prý chtěla vyhovět zejména mladším lidem, kteří často dostanou pod stromeček hotovost a preferují vybrat si zboží sami.

Obchodníci zákazníky lákají na nižší ceny až o desítky procent.  U některých velkoobchodů se tak stály fronty už v osm hodin ráno. Výrazné slevy slibují také obchodní centra. Ve většině z nich se ale dnes zákazníci tísnit příliš nemuseli. To je případ i obchodního centra ve středu Brna. Zde se vyprodávalo hlavně oblečení s až 70 procentní slevou. „Dneska je zájem spíš podprůměrný, ale čekali jsme, že ve svátek přijde lidí ještě méně,“ zmínila prodavačka Dagmar Křížová.

Letáky na výprodeje
Zdroj: ČT24

V Ostravě mělo na druhý svátek vánoční otevřeno jediné nákupní centrum. Přesto sem dorazilo zhruba stejné množství lidí jako před Vánocemi. Cedule s novými slevami už visí nejen ve většině kammených obchodů ale také v  e-shopech. některé nabízí zlevněné zboží už od včerejška.

Internetový obchod Mall.cz odstartoval povánoční výprodej se slevami až 80 procent už ve středu. „Letos je zajímavý také tím, že zákazníkům nabízí poslední možnost nakoupit zboží za “předintervenční„ nebo dokonce ještě nižší ceny,“ podotkla mluvčí společnosti Michala Gregorová.

Prodejce počítačů a elektroniky CZC.cz zlevnil také už ve středu. „Lidé utrácejí peníze, které dostanou na Vánoce, dokupují příslušenství k nové elektronice. Řada z nich na výprodeje vyloženě čeká a nakupují například pro sebe vánoční dárky až po Vánocích,“ sdělil marketingový ředitel firmy Kamil Demuth.

Internetová reklama
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStockphoto

Pro ty, kteří si v první vlně slev nevyberou, připravují obchodníci další kampaň na příští týden. Některé obchody totiž spustí výprodeje až s příchodem Nového roku.

Startují i slevy ve světě, v Londýně se nocovalo před branami obchodů

V Anglosaských zemích obchodníkům zaručí 15 % prosincových tržeb, proto se jim vyplatí pracovat až do konce roku. Ve frontách u obchodních domů jsou lidé ochotní obětovat i spánek. Londýnské výprodeje jsou tím vyhlášené po celém světě. Některé obchody nabídly zákazníkům čekajícím v chladném počasí dokonce teplé nápoje a jídlo, ale i rozptýlení v podobě například hudebního vystoupení.

Asi nejvíce lidí čekalo na slavné třídě Oxford Street před obchodním domem Selfridges. Podle vedení podniku tam bylo na 3500 zákazníků. Členové ochranky dohlíželi na bezpečnost čekajících, které směrovali k oddělení, jež chtěli v obchodním domě především navštívit. Někteří lidé podle vedení obchodu přišli již krátce po půlnoci.

Britští obchodníci doufají, že povánoční slevy jim dostatečně zvýší tržby, aby si tak vynahradili nepříliš povedené předvánoční nákupy. Ty byly totiž podle webu listu The Independent pro mnohé zklamáním. Očekávají také hodné nákupů zlevněného zboží po internetu. Hned v prvních dnech by nákupy z pohodlí domova mohly v Británii podle místních odborníků představovat více než 540 milionů liber (17,9 miliardy Kč).

Například v Americe je důležité také vědět, co v který den nakupovat. 26. prosince se nejvíc vyplatí pořizovat oblečení a doplňky. 1. leden si dělá jméno jako nová tradice - shánění nábytku. Třeba nové auto se pak nejlépe pořídí na Silvestra: dealeři se totiž snaží na poslední chvíli vylepšit celoroční počty prodaných vozů.

Povánoční slevy propukly naplno (zdroj: ČT24)
Vydáno pod