Většina městských částí si hazard v Brně nepřeje

Brno - Brněnské městské části se postavily na stranu regulace hazardu. Kromě Brna-středu už mají svou vyhlášku omezující hazard všechny části moravské metropole. Od začátku ledna chtějí s výherními automaty zatočit například na Brně-severu. Jen pětice městských částí si na svém území ponechala místa, kde bude možné hrát na videoloterijních terminálech i v budoucnu.

Většina z devětadvaceti brněnských městských částí se vyslovila proti hazardu. Od letošního jara dal totiž Ústavní soud pravomoc rušit herny a automaty i jednotlivým městským částem. Ty se chopily šance a od Nového roku chtějí ze svého území hazard vytlačit. „Během prvních čtyř měsíců 2014 by ministerstvo mělo definitivně skončit řízení o rozkladech v rámci odvolání, a zmizet by mělo celkem 23 tisíc automatů,“ vypočítal celorepublikové změny aktivista Svatopluk Bartík z občanského sdružení Brnění.

Částečnou výjimku do své vyhlášky zahrnuly například Černovice, které chtějí hazard ponechat v trojici bezproblémových ulic. Pokud by se ale i na této adrese začaly objevovat problémy, jsou Černovičtí připraveni zavést nulovou variantu na celém svém území. Výjimku pro určité ulice a lokality si ponechaly také Řečkovice, Chrlice, Tuřany nebo Brno-jih.

Například Medlánky, Kohoutovice, Bosonohy, Komín či Slatina nejprve žádnou regulaci hazardu ve své městské části neměly, nakonec ale přijaly na prosincovém zastupitelstvu nulovou variantu. Zařadily se tak po bok devatenácti městských částí Brna, které netoleranci vůči hazardu prosazovaly od začátku.

O černých hernách hovoří aktivista Svatopluk Bartík z o. s. Brnění (zdroj: ČT24)

Městské části, které si přejí celoplošnou regulaci hazardu na svém území: Bystrc, Žebětín, Nový Lískovec, Bosonohy, Kohoutovice, Jundrov, Medlánky, Vinohrady, Královo Pole, Žabovřesky, Ivanovice, Bohunice, Jehnice, Ořešín, Komín, Brno-sever, Útěchov, Maloměřice a Obřany, Slatina, Tuřany, Židenice, Líšeň a Kníničky.

Městské části, které sice chtějí hazard regulovat, zároveň ale do vyhlášky vkládají výjimky: Černovice do výjimky zahrnuly adresy na Olomoucké, Štolcově a Wainerově náměstí. Pokud se ale objeví nějaký problém, zakáží hazard i tam. Ulice, kde je možné najít VLT automaty zůstanou také v částech Brno-jih, Tuřany, Chrlice a Řečkovice.

Plošný zákaz hazardu platil i ve středu Brna, tamní zastupitelstvo ale rozhodnutí o jeho regulaci odsunulo až na leden příštího roku.

Výherní automat
Zdroj: ČTK/AP/Charlie Riedel

Jednotlivé městské části se postupně vyjadřují, jak se má pozměnit celobrněnská regulace hazardu. Vyhláška platná od roku 2011 počítá s nulovou tolerancí, zatím se ji ale nepodařilo zcela naplnit. Poslední městskou částí, jež se doposud vůči hazardu nevyjádřila, je centrum metropole. Brno-střed se rozhodne až na lednovém zasedání zastupitelstva městské části. Teprve poté se může regulací hazardu zabývat i celoměstské zastupitelstvo.

Kvůli zdlouhavým správním řízením postupuje rušení heren a automatů jen pomalu. Brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD) se již před časem vyjádřil, že s regulací hazardu souhlasí, úplný zákaz ale odmítá. Například vedle hotelů nebo obchodních center by podle něj kasina stát mohla, naopak ze sociálně vyloučených lokalit by herny měly zmizet.

Ke konci září letošního roku bylo na území města Brna v provozu 3056 hracích automatů. Většinu tvoří VLT automaty - videoloterijní terminály.

Brno-sever ale prosazuje absolutní zákaz. Kromě automatů nepočítá ani s živou karetní hrou. „Brno-sever je specifická městská část. Dlouhodobě máme problémy s kriminalitou a s počtem heren, nechceme mít vůbec žádné zařízení tohoto typu,“ ujistil nedávno radní Brna-severu Jiří Hos (ODS).