Koupit na tržnici nebezpečnou pyrotechniku není problém

Hatě – Předsilvestrovské období rovná se obrovský zájem o nákup pyrotechniky. Zda je zábavní pyrotechnika na tržnicích prodávaná v souladu se zákony, chtěli dnes v Hatích na Znojemsku zkontrolovat inspektoři České obchodní inspekce. Kontrola trvala pouhých pět minut, mezitím ostatní prodejci své stánky pro jistotu zavřeli. Den předtím tržnici navštívil štáb České televize s odborníkem, koupit běžně neprodejnou pyrotechniku pro něj nebyl problém.

V pátek ráno zela tržnice Hatě prázdnotou. Většinu trhovců přiměla zavřít kontrola České obchodní inspekce, jejíž zaměstnanci chtěli prověřit prodej zábavní pyrotechniky. Pokud mají prodejci stánek zavřený, inspektoři je kontrolovat nemohou.

Ve čtvrtek odpoledne byla tržnice Hatě plná prodejců i nakupujících. Mezi stánky vyrazil i štáb České televize s ohňostrůjcem. Tomu se bez problému podařilo nakoupit i pyrotechniku, která by běžně neměla být vůbec k dostání. „Těchto šest velkých kompaktů už je třída čtyři, která se smí prodávat jen na průkaz odpalovače ohňostrojů. Odběr těchto výrobků povoluje báňský úřad na základě projektu, který musí ohňostrůjce vypracovat,“ vysvětlil ohňostrůjce David Kubík.

Hovoří ohňostrůjce David Kubík (zdroj: ČT24)

Na tržnici nakoupil například kulovou pumu ráže sto i sto padesát milimetrů. „Pouze jsem se zeptal, nedostal jsem k tomu žádnou odbornou instruktáž, jak to mám odpálit,“ potvrdil problematický nákup Kubík. Lidé si nebezpečnou pyrotechniku kupují, aniž by věděli, jak s ní správně zacházet. Důležitý je například i tzv. hmoždíř, který pyrotechniku správně nasměruje. „Může být problém, že když lidé dají pyrotechniku do nesprávného hmoždíře, nebo když je roura větší, než je průměr koule, tak kulová puma nevyletí do patřičné výšky a exploduje třeba až při dopadu na zem,“ popsal Kubík. „Člověk nedokáže dopředu předpovědět, kam to poletí a kde to vybuchne,“ varoval ohňostrůjce.

Například na Silvestra 2011 odpálili stejnou pumu dva mladíci přímo na náměstí Svobody v Brně. Jen zázrakem se nikomu nic nestalo. Podle pyrotechniků je proto důležité nakupovat zboží pouze v označených krabicích s návodem a vydat se pro něj raději do kamenných obchodů než do stánků. V internetových obchodech v závěru roku vzrostla poptávka po rachejtlích dvanáctinásobně.

Co se smí prodávat?

Pyrotechnika se rozděluje na tři kategorie.

Kategorii 1. si mohou nakoupit i děti starší 15 let. Spadají do ní například bouchací kuličky nebo včelky a drobnější pyrotechnika.

Kategorie 2. je prodejná jen pro osoby starší 18 let.

Kategorii 3. může nakoupit jen člověk starší 21 let.

Kromě kategorií se rozlišují ještě třídy. Výrobky z třetí nebo čtvrté třídy obchodníci běžnému zákazníkovi prodat nesmějí. Do třetí třídy spadá pyrotechnika, kterou smějí nakupovat pouze ohňostrůjci, kteří se prokážou platným průkazem. Pro pyrotechniku čtvrté třídy platí ještě přísnější pravidla: kromě průkazu musí nakupující ohňostrůjce předložit i povolení báňského úřadu.

Téma zábavní pyrotechniky v UVR (zdroj: ČT24)