Svratečtí si výstavou osladili konec roku

Svratka - Konec roku patří v muzeu ve Svratce na Žďársku čokoládě. Věnuje se jí celá výstava. Návštěvníkům nejen ukazuje obaly od čokolád nebo kakaa z celého světa, ale mohou si také očichat suroviny, ze kterých se čokoláda vyrábí. A samozřejmě i ochutnat.

Mléčná, hořká, s oříšky nebo bílá. Různých druhů čokolád je ve svrateckém muzeu plný výstavní sál. Na čokoládu se lidé ale nemusí jen chodit dívat. Vybrané exponáty je totiž povoleno sníst. Návštěvníci výstavy mohou ochutnat z téměř stovky druhů čokolád, třeba čokoládu plněnou pivem. Tu zkusila například Milada Laštovicová. „Ochutnala jsem pivní čokoládu. A taky biočokoládu a čokoládu s mátou. Nejvíc mi chutnala mátová,“ svěřila se návštěvnice výstavy.

„Někteří se trošku stydí, někteří naopak. Ale ochutnávají všichni,“ potvrdil správce muzea Svratka Martin Mudroch. Celkem je pro návštěvníky připraveno okolo čtyřiceti kilogramů čokolády určené k ochutnání. Ale jen do pondělí, kdy výstava končí.

Hovoří správce muzea Svratka Martin Mudroch (zdroj: ČT24)

Organizátoři expozici připravovali téměř celý rok a podařilo se jim sehnat i vzácné historické exponáty. "Například kakao firmy Burnvil, které se sem dostalo nejspíše v zásilkách UNRRA (zkratka anglického United Nations Relief and Rehabilitation Administration neboli Správa Spojených národů pro pomoc a obnovu) a je ještě původní a neotevřené," jmenoval Mudroch jeden z exponátů.

Kromě čokolád všeho druhu návštěvníci najdou na výstavě i suroviny, ze kterých se čokoláda vyrábí. A nechybí ani informace z historie pochoutky: například že prvním Evropanem, který kakao ochutnal, byl Kryštof Kolumbus, a že první čokoládový nápoj vyrobili koncem 16. století španělští mniši. 

Čokoláda

Čokoláda patří mezi nejpopulárnější sladkosti na světě. Slovo čokoláda má původ v aztéckém výrazu xocolātl. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrnek tropického kakaového stromu Theobroma cacao. Zrna pocházejí z kakaových tobolek – bobů.

První čokoládu vyráběli původní obyvatelé střední Ameriky dávno před příchodem Evropanů. Mayové a Aztékové vyráběli kakaové placky nebo připravovali kakaové nápoje. Kakaové boby přivezl do Evropy poprvé Fernando Cortéz, který se s čokoládou setkal na dvoře aztéckého krále. Španělské kroniky dobývání Mexika Hernánem Cortézem udávají, že na slavnostní tabuli Montezumy II., vládce Aztéků, nebylo jiných nápojů než čokolády, podávané ve zlatých pohárech se zlatou lžičkou. Dochucována vanilkou a kořením, podávaná čokoláda byla našlehána do lahodné pěny, která se rozpouštěla v ústech. Každý den tak bylo připraveno alespoň 50 šálků čokolády pro krále a dalších 2000 pro šlechtice jeho dvora.

Do Evropy čokoládu přivezli Španělé a ta se rychle (již v 16. století) stala velmi oblíbeným nápojem. Španělé také dovezli kakaovníky do oblasti Zadní Indie a Španělské východní Indie (především na Filipíny). Postupně se pak začala vyrábět i tuhá čokoláda.

Zdroj: Wikipedie