Kometa rozdrtila mistra a je třetí

Brno - Hokejisté Komety Brno porazili ve 33. kole extraligy v přímém souboji o třetí místo Plzeň 5:1. Brňané proměnili dvě přesilovky a poprvé v sezoně s Plzní bodovali. Z posledních třinácti domácích duelů jedenáct vyhráli vždy s plným bodovým ziskem. Naopak Plzeň v posledních čtyřech zápasech na ledě soupeřů vyšla naprázdno.

Do sestavy Komety se vrátil po více než tříměsíční přestávce po doléčení vleklého zranění útočník Pivko, který stihl v letošním ročníku odehrát pouze dvě úvodní kola. Naopak se na marodku s poraněnými žebry vrátil po minulém kole ve Zlíně Jakub Svoboda.

Kometa vsadila na útočný hokej, který doplňovala důrazným napadáním soupeře hned po ztrátě kotouče. Plzeň se úspěšně bránila a naopak využívala každou příležitost k rychlým protiútokům. K získání jednobrankového náskoku pomohla Brňanům už v páté minutě přesilovka pět na tři. Ve stejném čase nejdříve fauloval Kratěna a po něm Jiří Hanzlík. Početní výhodu zužitkoval po 46 sekundách Tomáš Svoboda, který dorazil do sítě odražený kotouč.

Sestřih a ohlasy utkání Brno - Plzeň (zdroj: ČT24)

Tlak Brňanů pokračoval. Po čtvrt hodině hry ztratil na vlastní modré čáře plzeňský obránce Jeřábek kotouč a Hruška překonal podruhé brankáře Mensatora. Těsně před první přestávkou využila Plzeň chybu domácích zadáků a po Jeřábkově střele překonal Duda poprvé brankáře Čiliaka.

Oboustranně vysoké tempo zdobilo i druhou třetinu, v níž ale Plzeň doplatila na chyby v rozehrávce. Ve 25. minutě Koreis zachytil na půlicí čáře nepřesně založený útok protivníka, po pravé straně ujel Novotný a z jeho chytré přihrávky trefil Burian odkrytou část branky. Čtvrtý gól Brna přidal Kováčik, který zachytil rozehrávku Plzně a navzdory faulu v pádu překonal Mensatora.

V úvodu poslední třetiny branka obránce Noska při přesilovce Plzni definitivně sebrala naději na zvrat. Tempo oproti úvodním dvěma třetinám opadlo a zápas už jen okořenil pěstní souboj domácího Jana Káni s plzeňským obráncem Boháčem.

HC Kometa Brno - HC Škoda Plzeň 5:1 (2:1, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 6. T. Svoboda (D. Nosek, J. Hruška), 15. J. Hruška, 25. Burian (Š. Novotný, Koreis), 36. Kováčik, 46. D. Nosek (Koreis) - 20. Duda (Pletka, J. Jeřábek). Rozhodčí: Minář, Čech - Flegl, Štofa. Vyloučení: 5:11, navíc J. Káňa II - Boháč, Lev všichni na 10 min. Využití: 2:0. Diváci: 7200 (vyprodáno).

Brno: Čiliak - D. Nosek, Jan Hanzlík, Kováčik, Kempný, Kuboš, Žižka - Vondráček, Čermák, J. Hruška - T. Svoboda, V. Němec, J. Káňa II - Š. Novotný, Koreis, Burian - H. Zohorna, Pivko, Wasserbauer. Trenéři: Kýhos, Pešout a Beran.

Plzeň: Mensator - Dan Růžička, Jiří Hanzlík, Slovák, J. Jeřábek, Mozík, D. Boháč - Duda, Martin Straka, Pletka - Kratěna, Kašpařík, Vlasák - Schleiss, Lev, J. Sýkora - M. Dvořák, Holec, Hollweg. Trenéři: Razým a Michal Straka.