Hrad Veveří otevřel svoje brány mimořádně na Silvestra

Brno – Osmisté výročí od první písemné zmínky o hradě Veveří si dnes připomněli jeho návštěvníci. I přes nepříznivé počasí dorazily na nádvoří stovky lidí. Hrad se zcela výjimečně otevřel i v poslední den roku, právě na Silvestra roku 1213 se o něm totiž poprvé objevila zmínka v listině vydané českým králem Přemyslem Otakarem I. a jeho bratrem. Další akce, které budou oslavovat kulaté výročí dominanty, jsou naplánované na příští rok.

Nedobyli ho Švédové ani husité. Poprvé se o středověkém hradu Veveří - přezdívaném moravský Karlštejn – zmiňuje přesně 800 let starý dokument. „První písemná zmínka je z 31. prosince roku 1213, kdy český král Přemysl Otakar I. a jeho mladší bratr, moravský markrabě Vladislav Jindřich v listinách určených pro řád johanitů uvádějí jako svědka Štěpána z Veveří. To je důkaz, že hrad už existoval,“ řekla kastelánka Lenka Florková.

Původně lovecký hrádek, který byl podle nepotvrzených informací založený už v 11. století, se v průběhu staletí stal jedním z nejdůležitějších královských sídel na Moravě. Největší rozkvět nastal za vlády bratra Karla IV., markraběte Jana Jindřicha. V roce 1908 hrad během své svatební cesty navštívil britský politik a pozdější premiér Winston Churchill.

Dodnes se dokonce traduje, že za hradními zdmi je ukrytý templářský poklad. „Tato legenda pochází už z 18. století, ale nemá žádný reálný základ. Templáři hrad nikdy nevlastnili,“ vysvětlila Florková.

Po 2. světové válce hrad chátral a záhy zažil několik necitlivých stavebních zásahů. „Na některých zdech můžeme vidět betonový nástřik jako jeden z nešetrných zásahů z 2. poloviny 20. století. Bude muset být co nejdříve odstraněn, aby nám úplně nepoškodil zdi,“ dodala kastelánka.

Od roku 1999 je hrad v péči ministerstva kultury. To se ho postupnými investicemi snaží vrátit do podoby z roku 1925. Obnova už spolykala 170 milionů korun, další práce ale budou pokračovat nejméně deset let.

Vydáno pod