Barokní kašny v Olomouci se kvůli Silvestru zahalily do sítí

Olomouc – Oslavy, tradičně spojené se Silvestrem a Novým rokem, přináší pravidelně riziko poničení objektům ve veřejném prostoru. Speciální sítě a bednění proto dnes zakryly unikátní barokní kašny v centru Olomouce.

Ochranné sítě zahalily i bronzový model města a Ariónovu kašnu z dílny světoznámého sochaře Ivana Theimera, která město zdobí od roku 2002. „Každým rokem takto ochraňujeme všechny kašny na Horním náměstí včetně modelu města. Radnici to stojí 50.000 korun. Bednit se začalo dnes ráno, 2. ledna to bude odinstalováno. Jde o to, aby památky byly zahaleny co nejkratší dobu a nic se jim nestalo," řekl vedoucí oddělení kultury Radim Schubert.

Město své kašny chrání nejen před letící pyrotechnikou, ale i před veselícími se obyvateli. „Chceme, aby památky byly v pořádku a nemuseli jsme řešit případné opravy," doplnil Schubert.

Zatímco Olomoučany netradiční pohled na kašny dnes příliš nezaskočil, překvapeni byli mnozí zahraniční turisté. Na Horním náměstí po poledni zněla především němčina, ruština i polština. Nakonec se mnozí z nich fotili i s kašnami pokrytými zelenými sítěmi.

Barokní kašny v Olomouci se kvůli Silvestru zahalily do sítí
Zdroj: Vladislav Galgonek/ČTK

V historickém centru Olomouce se každoročně scházejí přivítat nový rok desetitisíce lidí z města a okolí. I letos zorganizovala radnice na náměstí kulturní program, který začíná v 18:00 programem pro nejmenší. Přesně na přelomu roku se rozzáří velký ohňostroj, který potrvá zhruba pět až deset minut. Po něm bude pokračovat diskotéka. Na silvestrovské oslavy budou v Olomouci stejně jako v minulých letech dohlížet posílené hlídky republikové a městské policie.

Šest olomouckých barokních kašen mělo být původně společně se sloupem Nejsvětější Trojice zapsáno na seznam Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). Ministerstvo kultury však kvůli malým šancím kandidaturu na poslední chvíli stáhlo a k zapsání navrhlo jen sloup Nejsvětější Trojice, který je na seznamu UNESCO od roku 2000.