Česko-slovenský Silvestr: vatra přátelství, hudba i slivovice

Velká Javořina – Na hraničním přechodu Velká Javořina se odpoledne sešli Češi a Slováci, aby společně oslavili konec roku 2013. Ze setkání, kterých se původně účastnilo jen pár lidí, se v posledních letech stala hojně navštěvovaná tradiční akce. Navzdory nevlídnému počasí k památníku na nejvyšší vrchol Bílých Karpat dorazilo několik stovek lidí.

Vrchol Bílých Karpat sice pohltila mlha a z nebe se sypal mokrý sníh, přesto sem cestu našlo několik stovek lidí z Česka i Slovenska. Mezi nimi i manželé Klaudie a Karel, Slovenka a Čech. „Pro nás je takové symbolické, že se tady Češi a Slováci potkávají,“ řekl Karel.

„Chtěli jsme se trošku hýbat a přijít mezi lidi. A taky si zazpívat československou hymnu,“ prozradil další z návštěvníků, proč se na Velkou Javořinu vydal. Kdysi společnou hymnu zazpíval několikasethlavý dat jako jeden muž. Tady dnes bylo jasné, že i když je společný stát minulostí, vzájemné přátelství rozhodně ne. Dospělé účastníky zahřály kromě zpěvu, vatry taky vzorky té nejlepší moravské a slovenské slivovice.

NO COMMENT: Silvestrovské setkání Čechů a Slováků na Velké Javořině (zdroj: ČT24)

Na Velké Javořině se Češi a Slováci poprvé potkali před jednadvaceti lety – částečně ze smutku a vzdoru vůči rozpadu československého státu. Z akce, kterou tehdy navštívila jen zhruba dvacítka lidí, se stala oblíbená tradice.