Viktor a Vojtěch – první letošní děti Moravskoslezského a Olomouckého kraje

Ostrava – První letošní dítě v Moravskoslezském kraji se narodilo minutu po páté hodině ranní ve Slezské nemocnici v Opavě. Chlapeček dostal jméno Viktor a pro maminku z Opavy je to první dítě.

Děti si letos v kraji dávají na čas, do osmé hodiny ranní se další miminka narodila jen v Novém Jičíně, Krnově a v ostravské Městské nemocnici. V Novém Jičíně přišla 6:45 na svět holčička Klárka. První miminko v krajském městě se narodilo v Městské nemocnici. „Jmenuje Nikol a na svět přišla císařským řezem,“ uvedla mluvčí nemocnice Magda Otáhalová.

V Krnově se první letošní miminko narodilo těsně před půl osmou ráno. „Maminka si vybrala porod do vody a přivedla na svět chlapečka Jakuba,“ informovala mluvčí nemocnice Eva Kijonková. V porodnicích v Karviné, Havířově, Frýdku-Místku a Třinci, ani v ostravských nemocnicích ve Vítkovicích a v Porubě se do osmé hodiny ranní žádné děti nenarodily.

První letošní dítě v Olomouckém kraji se narodilo v Přerově

Prvním letošním dítětem v Olomouckém kraji se stal chlapeček Vojtěch. Narodil se v přerovské porodnici v 1:04. Pro rodinu byl příchod chlapce nečekaný. „Říkala jsem, že rodit nejdu, malý se ale rozhodl jinak. Termín jsem měla původně až 14. ledna. Vůbec jsem nečekala, že by nás to teď mohlo potkat. Je to super, chlapec je zdravý,“ uvedla maminka chlapce Lucie Sedláčková.

O téměř hodinu později se v olomoucké fakultní nemocnici narodil chlapec Martin. „Mamince Lence z Náměště na Hané se narodil minutu před druhou hodinou ranní. Maminka i chlapec jsou v pořádku,“ informoval mluvčí Fakultní nemocnice v Olomouci Egon Havrlant.

Prvního letošního novorozence přivítali již také porodníci v šumperské nemocnici. „Deset minut po sedmé hodině ranní se tady narodil chlapec Jiří,“ potvrdila mluvčí nemocnice Hana Szotkowská.

V Olomouckém kraji mohou maminky rodit také v nemocnici v Jeseníku, Šternberku a v Prostějově. Tam však v ranních hodinách přírůstky porodníci nezaznamenali a podle mluvčí nemocnic se k tomu v nejbližší době ani neschyluje.