Slovácké divadlo uvede kontroverzní hru o likvidaci oblastního divadla

Uherské Hradiště – Černou komedii Pohřbívání o divadle, kde se finanční krizi rozhodli vyřešit vyhozením herců, zkouší herci Slováckého divadla. Jde o velmi odvážný krok, hru autorky Blanky Fišerové totiž ostatní scény v zemi odmítly. Premiéru bude mít nové představení 18. ledna.

Divadlo nemá peníze a jeho vedení se krizi rozhodne řešit velmi svérázně – propuštěním všech herců. Jejich místa na prknech, která znamenají svět, převezmou zbylí zaměstnanci divadla a úředníci magistrátu. Třeba vyhozenou primabalerínu nahradí nápověda. „Jak mi to půjde, uvidí diváci sami,“ řekla se smíchem její představitelka Monika Horká.
 
První hru pro divadlo na pokraji krachu napíše nejmenovaný primátor onoho nejmenovaného města. Inscenaci, kterou nazve Pohřbívání, využívá pro svoji předvolební kampaň a také pro propagaci vlastního podnikatelského záměru – pohřbů na jevišti. Vydělají na tom všichni, včetně diváků. „Za to, že na nás diváci budou chodit a že nám budou platit za ty škváry, tak my jim při podpisu volebního lístku mé strany nabídneme žeh zdarma,“ vysvětlil princip podnikání představitel primátora Kamil Pulec.

„Když jsem hru dostal poprvé do ruky, tak jsem zajásal, protože je vlastně výsledkem marasmu, který kolem nás vzniká od počátku sametu,“ okomentoval netradiční hru plnou sarkasmu režisér a ředitel Slováckého divadla Igor Stránský.

Černá komedie Blanky Fišerové uherskohradišťské divadelníky oslovila i proto, že i oni v loňském roce zažívali finanční problémy. Tehdy město přišlo o devatenáctimilionovou dotaci z ministerstva kultury na provoz divadla. Město nakonec po dlouhých jednáních peníze na provoz divadla, které má nejvyšší počet předplatitelů v České republice, našlo.

V případě Slováckého divadla tak pohřbívání nehrozí – alespoň do poloviny roku 2015. Do té doby chce Uherské Hradiště dosáhnout toho, aby se na financování podílela i okolní města a obce i ministerstvo kultury.