Kotlíková dotace bude v kraji pokračovat. Stát a kraj nachystají 60 milionů

Ostrava - Takzvaná kotlíková dotace umožňující majitelům domů vyměnit staré kotle za ekologičtější vytápění bude i příští rok pokračovat v Moravskoslezském kraji. Bude to již pátá podobná výzva, která má pomoci zlepšit ovzduší v regionu zatíženém těžkým průmyslem a dalšími zdroji znečištění. Nezanedbatelná jsou právě lokální topeniště. Podle ministra životního prostředí Tomáše Podivínského je na projekt připraveno šedesát milionů korun, o náklady se stejným dílem podělí stát a kraj.

Podle typu kotle mohou lidé získat dotaci ve výši patnáct až šedesát tisíc korun.

„Lidé si mohou vybrat mezi několika druhy kotlů, tradičními automaty na uhlí i těmi plynovými - klasickými či akumulačními,“ řekl ministr Podivínský. Dodal, že podmínky jsou nastaveny stejně jako v případě čtvrté výzvy. Až šedesát tisíc může dostat žadatel o kotel na tuhá paliva s automatickým dávkováním.

Smog
Zdroj: Tomáš Hájek/isifa/LN

Na projektu spolupracuje také Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava. Přesné podmínky výzvy ještě schválí krajští radní. „O kotlíkovou dotaci byl v minulosti obrovský zájem, proto jsme připraveni pokračovat,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák z ČSSD. Ve čtvrté výzvě požádalo o finanční podporu tisíc a dvě stě domácností. Výměna jednoho kotle představuje úsporu emisí prachu až sto kilogramů ročně.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)