Rekordní Winter Classic vyhrálo Toronto, přišlo více než 105 tisíc diváků

Ann Arbor (USA) – Winter Classic připravilo znovu velkolepou podívanou. Na zápas Detroitu s Torontem přišlo 105 491 diváků, což je nový rekord návštěvnosti na hokejovém utkání. Detroit nakonec prohrál 2:3 po samostatných nájezdech. V rozstřelu rozhodl utkání doprovázené hustým sněžením útočník Tyler Bozak.

Detroit - Toronto 2:3 po samostatných nájezdech

Návštěva překonala dosud platný rekord 104 173 diváků, který stanovil v prosinci 2010 duel univerzitních celků Michigan Wolverines a Michigan State Spartans. Tehdy hostil zápas také Michigan Stadium, přezdívaný Big House, pro americký fotbal v Ann Arboru. Na NHL zavítalo dosud nejvíce fanoušků na Winter Classic v roce 2008, kdy na Ralph Wilson Stadium sledovalo duel Buffala s Pittsburghem 71 217 lidí.

Do utkání nastoupil jako jediný český zástupce Jakub Kindl. Gólman Petr Mrázek zůstal v pozici náhradníka a přihlížel hokejovému svátku oblečený ve výstroji. Přesto si oba nemohli atmosféru zápasu vynachválit. „Byla to nádherná atmosféra se vším všudy – parádní zážitek,“ popsal Mrázek. „Hrát venku, když celou dobu sněžilo, bylo neobvyklé. Ale byl to dobrý hokej z obou stran,“ uvedl Kindl.

Prestižní duel v -11 stupních Celsia a při vytrvalém sněžení přerušovaly krátké pauzy pro úklid ledu a první třetina nenabídla moc šancí. První velkou možnost měl až ve 25. minutě Nazem Kadri z Toronta. Do vedení se dostali ve 34. minutě domácí Red Wings, když přečíslení po přihrávce Henrika Zetterberga zužitkoval Daniel Alfredsson. Zvýšit náskok Detroitu mohl Daniel Cleary, ale gólman Jonathan Bernier jeho únik zmařil stejně jako následné dorážky. Na druhé straně přesně s koncem Kindlova vyloučení vyrovnal James van Riemsdyk, který trefil ze vzduchu skákající puk za Howardova záda.

Maple Leafs otočili ve 45. minutě, kdy skončilo v brance Detroitu nahození Diona Phaneufa od modré čáry tečované Bozakem. Sudí nechali celou situaci prozkoumat u videa kvůli možnosti, že Bozak zasáhl puk vysokou holí, ale gól byl uznán. Snahu Detroitu o smazání ztráty korunoval v čase 54:28 Justin Abdelkader, který bekhendem využil v souboji před brankou přihrávku Brendana Smitha. Boj na těžkém ledu už další branku ze hry nepřinesl a v rozstřelu rozhodl Bozak.

Jakub Kindl a Petr Mrázek si pochvalovali atmosféru Winter Classic (zdroj: ČT24)

Vancouver - Tampa Bay 2:4

Kromě duelu pod širým nebem měla na Nový rok na programu zámořská NHL jen jediný zápas. Vidět v něm byli i čeští mladíci Ondřej Palát s Radkem Gudasem, kteří každý jednou asistencí přispěli k výhře Tampy Bay na ledě Vancouveru 4:2.

Lightning rozhodli o triumfu v divokém závěru druhé třetiny. Nejprve ve 36. minutě dvěma góly v rozmezí dvaceti sekund otočili skóre z 0:1 na 2:1. Na druhé trefě měl velkou zásluhu Palát, který unikl do rychlého protiútoku a akci dva na jednoho zakončil těsně před gólmanem precizní přihrávkou Tyleru Johnsonovi, který už měl snadný úkol dopravit puk do odkryté sítě.

O 14 sekund později sice Canucks znovu vyrovnali, pouhé tři sekundy před druhou sirénou však poslal hosty zpět do vedení Nikita Kučerov, jemuž v přesilové hře přihrál od mantinelu Gudas. Ve třetí třetině pak pojistil náskok „Blesků“ ve 48. minutě Alexander Killorn.

Tampa vyhrála ve Vancouveru v základní hrací době poprvé v jednadvacetileté historii klubu. „Myslím, že jsme odehráli solidní zápas na hřišti soupeře. A pokud chceme pomýšlet na postup do play-off, musíme prostě venku vyhrávat častěji,“ řekl trenér Tampy Jon Cooper, jehož týmu patří třetí příčka ve Východní konferenci.

Výsledky NHL

Vancouver - Tampa Bay 2:4 (0:0, 2:3, 0:1)

Branky: 32. Richardson, 27. Dalpe - 36. Filppula, 36. Johnson (Palát), 40. Kučerov (Gudas), 48. Killorn. Střely na branku: 30:33. Diváci: 18 910.

Detroit - Toronto 2:3 po sam. nájezdech (0:0, 1:1, 1:1 - 0:0)

Branky: 34. Alfredsson, 55. Abdelkader - 45. a rozhodující sam. nájezd Bozak, 40. Van Riemsdyk. Střely na branku: 43:26. Diváci: 105 491.

Vydáno pod