Tramvaj omylem odbočila a narazila do jiné, ochromila olomouckou MHD

Olomouc – Do boku tramvaje před budovou olomouckých soudů narazila před polednem jiná tramvaj, která začala nečekaně odbočovat doleva. Nehoda se obešla bez zranění, ale významně zkomplikovala dopravu v centru Olomouce. Jedna tramvaj skončila mimo koleje, provoz tak zhruba na dvě hodiny ustal na celé trati mezi hlavním nádražím a náměstím Národních hrdinů přes tržnici i na odbočce na Novou Ulici.

Nehodu na rušné křižovatce v centru Olomouce způsobila zřejmě špatně nastavená výhybka. Míjely se dvě tramvaje, které měly jet rovně. Podle mluvčí dopravního podniku Magdalény Kopřivové ale řidič soupravy linky 3, která jela od tržnice na Náměstí Hrdinů, přehlédl, že je výhybka nastavená směrem doleva k Nové Ulici. „Při odbočování pak narazil do druhého vozu tramvajové soupravy, která jela v protisměru z Náměstí Hrdinů směrem na Šantovku. Vůz vykolejil a souprava poté setrvačností jela ještě zhruba 70 metrů,“ popsala Magdaléna Kopřivová. Havarované tramvaje patří k čerstvě dodanému typu Vario LF plus/o, škodu vyčíslil dopravní podnik na 400 tisíc korun.

Havárie na důležité křižovatce ochromila velkou část olomoucké tramvajové sítě. Náhradní autobusy vyjely na trasu od hlavního nádraží přes tržnici na náměstí Národních hrdinů i od Okresního soudu na Novou Ulici. Bez omezení potom jezdila jediná tramvajová linka, další dvě jezdily odklonem. Náhradní autobusy jezdily po nehodě zhruba dvě hodiny, kolem druhé odpoledne se podařilo její následky uklidit a tramvaje se na trať u tržnice vrátily.