Rok české hudby otevře v Praze ostravská inscenace Mirandolina

Ostrava - Operní inscenace Národního divadla moravskoslezského Mirandolina od Bohuslava Martinů zahájí ve Stavovském divadle v Praze dne 7. ledna Rok české hudby 2014. Velký český skladatel Bohuslav Martinů vyšel z rozverné komedie Carla Goldoniho Hostinská, podle které vytvořil v roce 1954 italské libreto ke své opeře. V italském originále zazněla Mirandolina také loni v prosinci poprvé v Ostravě, a to v hudebním nastudování Marka Ivanoviče a v režii ředitele divadla Jiřího Nekvasila.

„Inscenátoři vsadili na bezprostřednost skladatelova sdělení a na jeho schopnost pojmout jednotlivé postavy lehkonohé Golgoniho komedie právě tak spontánně a s lehkostí,“ uvedla operní kritička Olga Janáčková, která zvlášť vyzdvihla práci dirigenta Marko Ivanoviče. „Podařilo se mu bezezbytku vystihnout slunečnost hudby, která jde ruku v ruce s vtipným libretem, jež umně propojuje jednotlivé repliky konverzační komedie do skvěle fungujících ansámblů,“ napsala kritička pro Operu Plus.

Projekt Rok české hudby 2014 si klade za cíl zdůraznit fakt, že česká hudební kultura patří mezi pět nejvýznamnějších na světě. Rok české hudby by měl být zároveň i výzvou pro budoucnost uskutečňovanou uváděním nepříliš známých titulů, které jsou přitom pozoruhodnými díly klasiků české hudby - Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka nebo právě Bohuslava Martinů.

„Mirandolina byla na našem území inscenovaná naposledy před 23 lety v Plzni. A je to u nás teprve sedmé nastudování od její světové premiéry v roce 1959 v Praze ve Smetanově divadle v Praze. Přitom ve světě se toto dílo uvádí stále častěji,“ vysvětloval šéf Národního divadla moravskoslezského Jiří Nekvasil.

Vydáno pod