Varhanistka Kateřina Chroboková hraje na skládací varhany

Ostrava – Jedna z nejlepších českých varhanic a cembalistek Kateřina Chroboková si nechala sestavit elektronické varhany, které jsou jako jediné na světě mobilní. Váží 150 kilogramů a splňují i hlavní podmínku, dají se rozložit.

Na přání hudebnice jsou elektronické varhany bílé a mají moderní jednoduchý design. „Já jsem měla ambici vyvézt ty varhany z kostela ven,“ uvádí varhanice Kateřina Chroboková. „Nic takového jsem předtím nedělal. To je vlastně první nástroj, prototyp. Vyzkoušeli jsme, jestli to vůbec bude hrát,“ vysvětluje tvůrce mobilních varhan Eduard Toman.

Zvukově jde o věrnou kopii původně královského nástroje. Speciální software nabízí nejkrásnější zvuky varhan z celého světa, současných, ale třeba i ze 17. století. Představit varhany v jiném kontextu napadlo hudebnici i díky tomu, že začala komponovat vlastní skladby. „Svých skladeb mám momentálně připravených kolem patnácti a ve svém diktafonu mám asi dvě stě  dalších nápadů,“ prozrazuje Kateřina Chroboková.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Při koncertech zatím sedí Kateřina na bílé lavici. Do budoucna ale chce, aby lavice byla průhledná. „Bude to vypadat, jako bych levitovala ve vzduchu, protože ty varhany jsou v podstatě takový éterický nástroj,“ dodává si umělkyně.

Poprvé mimo republiku vyveze varhany na jaře do Indonésie, kde bude mít turné. Mezitím se bude pracovat na jejich ještě lehčí verzi.