Obyvatelé Uherského Hradiště a Starého Města si už mohou oddechnout

Uherské Hradiště - Staré Město a Uherské Hradiště na Slovácku se po patnácti letech konečně dočkaly protipovodňové ochrany. Místní lidi teď chrání čtyři a půl kilometru sypaných hrází a protipovodňových zídek. Stavba, která zadrží až stoletou vodu, vyšla na 222 milionů korun. Zato v nedalekém Tlumačově na Zlínsku na protipovodňová opatření stále marně čekají.

Necelý rok pracovalo Povodí Moravy na stavbě protipovodňových opatření. Břehy řeky Moravy stavbaři navýšili o 170 tisíc kubíků zeminy, na několika místech postavili také protipovodňové zdi. „Díky dotaci z ministerstva zemědělství ve výši 167 milionů korun se podařilo dílo realizovat v poměrně krátkém časovém období,“ komentoval situaci před několika dny Jan Hodovský, pověřený výkonem funkce generálního ředitele Povodí Moravy.

Protipovodňová ochrana Uherského Hradiště
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Stavbu přitom stejně jako na řadě dalších míst léta brzdily spory s majiteli pozemků, jichž se protipovodňová opatření dotkla. Se všemi se nakonec Povodí dokázalo dohodnout.

Povodí v loňském roce zafinancovalo protipovodňová opatření i na několika dalších místech - došlo k vyčištění koryt řeky Syrovinky v Bzenci, potoka Říky ve Slavičíně a Olšinky v Honěticích na Zlínsku. Čistá koryta umožní bezproblémový průtok i zvýšeného množství vody. „Tím je snížena pravděpodobnost výskytu povodňových stavů,“ dodala mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Plány na vybudování protipovodňové hráze v Tlumačově stále stojí

Zatímco Uherské Hradiště a Staré Město se radují, v Tlumačově na Zlínsku lidé marně čekají na protipovodňová opatření už několik let. Seniorka Marie Machálková povodně zažila ve svém domě několikrát, tu nejničivější v roce 1997. Kam až tehdy voda vystoupala, jí dodnes připomíná cedule na jejím domě. „Nechci na to vzpomínat. Kdybych to měla zažít ještě jednou, tak skončím na psychiatrii. To si nikdo neumí představit,“ zachmuřila se seniorka.

Stoletá voda v roce 1997 proměnila Tlumačov v jezero a poničila desítky domů. Obec tehdy patřila k nejpostiženějším ve Zlínském kraji. Ani po více než šesti letech jednání se Povodí Moravy nepodařilo dotáhnout plánovanou stavbu čtyřmetrového ochranného valu do úspěšného konce.

Tlumašov čeká na protipovodňová opatření už od roku 1997
Zdroj: ČT24/Povodí Moravy

Ochranný val má protnout pozemky 155 soukromých majitelů, z nichž někteří ani po letech nechtějí kývnout na prodej. Před rokem přitom vodohospodáři oznámili, že se se všemi dohodli. „Bohužel několik občanů přesto prodalo své pozemky někomu jinému a my v tuto chvíli čekáme na majetkoprávní vyrovnávání. Stojíme na místě,“ přiznala mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková o problémech v Tlumačově (zdroj: ČT24)

Do nového roku proto obec znovu vstupuje se strachem, zda znovu nepřijde velká voda. Kvůli průtahům se navíc stavba prodražila - místo původních 80 milionů má stát stavba hráze až 100 milionů. Navíc vodohospodáři přišli o dotaci, která by projekt kompletně zaplatila. Peníze totiž měly být proinvestované do konce roku 2013, kdy evropský program končí.

Povodně v roce 1997

Nejničivější povodně Slovácko zasáhly v roce 1997. Velká voda tam tehdy způsobila škodu za dvě miliardy korun. Konkrétně Uherské Hradiště a Staré Město postihla největší povodňová vlna od 10. července roku 1997. Na silnicích se kvůli vlně valící se řekou Moravou vytvořilo nejprve asi jen 20 centimetrů vody. Už další den bylo ale v ulicích okolo metru vody a následně muselo být v Uherském Hradišti evakuováno na 12 tisíc obyvatel včetně pacientů uherskohradišťské nemocnice.

Povodně na východě Moravy v roce 1997 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod