Do Ostravy dorazila vzácná sbírka grafik Dürera, Cranacha a dalších

Ostrava - Ostravské muzeum vystavuje část vzácné sbírky grafických listů patřící Východoslovenskému muzeu, která právě putuje po střední Evropě. Výstava nazvaná Albrecht Dürer a jeho současníci představuje dřevořezy a mědirytiny tohoto významného malíře, kreslíře a rytce narozeného roku 1471 v Norimberku, ale i dalších německých umělců, kteří žili v době kolem přelomu 15. a 16. století, například Lucase Cranacha, Albrechta Glockendona nebo Ludwiga Kruga.

Grafiky od průkopníků této techniky odkázal muzeu v Košicích ve své závěti filantrop, vědec a sběratel umění Imrich Henszelmann, který patřil k zakladatelům předchůdce dnešního Východoslovenského muzea - Hornouhorského muzeálního spolku. Henszelmann věnoval v testamentu z roku 1888 mladému muzeu celou svou uměleckohistorickou sbírku, která obsahuje mimo jiné téměř čtyři sta grafických listů.

Albrecht Dürer
Zdroj: neznámý/ČTK

Část sbírky byla v roce 1919 převedena do Muzea krásných umění v Budapešti, v roce 1968 se však tehdejšímu ministerstvu školství a kultury podařilo vyjednat návrat téměř tří set grafik zpět na Slovensko. O původu sbírky nemají muzejníci mnoho informací. Jisté je, že Henszelmann, který byl povoláním lékař a je považován za zakladatele umělecké historie v Uhrách, čile komunikoval s antikvariáty v Budapešti, Vídni a dalších městech, nakupoval umělecká díla také během svých cest a pobytů ve Francii, Rakousku, Itálii, Anglii, Německu.

Výstava Albrecht Dürer a jeho současníci bude v Ostravském muzeu na Masarykově náměstí v centru Ostravy otevřená do konce letošního února. Ředitelka Jiřina Kábrtová informovala, že jde pouze o část sbírky, kterou košické muzeum vlastní. „V příštích letech chceme z Košic přivézt další grafické listy,“ uvedla Kábrtová.

Reportáž Heleny Dohnalové (zdroj: ČT24)