Silničáři letos opraví část hlavního tahu z Brna na Tišnov

Brno - V letošním roce opraví silničáři na jihu Moravy dvakrát tolik kilometrů cest než loni. Díky dotacím z Evropské unie mají v rozpočtu peníze na opravu zhruba stovky kilometrů silnic druhé a třetí třídy. Nový povrch získá například část hlavního tahu z Brna do Tišnova, konkrétně pětikilometrový úsek mezi Čebínem a Hradčanami.

Silnice druhé třídy vedoucí z Čebína do Hradčan patří v regionu mezi velmi vytížené komunikace. A taky nechvalně známé – povrch je na mnoha místech záplatovaný a místy má dokonce narušenou konstrukci. „Domy jsou popraskané od toho, jak tudy jezdí těžká auta, na kostkách, které tady máme, to klouže. Je to tady nebezpečné,“ zhodnotil stav starosta Hradčan Ladislav Medek (nez.).

Silničáři chtějí opravit celou silnici spojující Tišnov a Čebín, v plánu je také sanace dvou mostů. U mostu přes železniční trať je navíc potřeba odtěžit násep a udělat nový. Rekonstrukce bude stát 120 milionů korun.

Zhruba pětikilometrový úsek se bude opravovat ve dvou etapách. Na čas ale bude nutné spojnici s Brnem, po které denně projede 15 tisíc aut, kompletně uzavřít. „Bude nutné odklánět dopravu na souběžné komunikace, které ovšem svými parametry nevyhovují. Lze tedy očekávat, že tady budou velké dopravní problémy,“ předpokládá ředitel Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Jan Zouhar.

Řidiči budou muset využívat objížďku přes Drásov, případně opatrně projíždět stavbou. V Hradčanech vzniknou nově zastávkové zálivy pro autobusy a chráněný přechod pro pěší. Podél Luční ulice se postaví chodníky a v místech, kde je vozovka dostatečně široká, také parkovací pásy.

Opravy se dotknou i dálnice D2

Vůbec nejdražší oprava za 177 milionů čeká silnici spojující Modřice s nájezdem na dálnici D2 – důvodem je šestice mostů v dezolátním stavu. Nejdelší úsek, který silničáři letos opraví, měří téměř 11 kilometrů. Novým asfaltem nahradí staré panely mezi Nosislaví a Hustopečemi.

Na jižní Moravě silničáři letos opraví téměř tři desítky míst. Podle jejich odhadů by ale nový povrch potřebovalo alespoň tisíc kilometrů krajských silnic. Zásadní zlepšení proto jihomoravské silnice ani v tomto roce nečeká. Přitom podle ankety krajského úřadu by si to většina hlasujících přála. „Rozpočet kraje neumožňuje, abychom rozběhli rozsáhlejší opravy vozovek. Situaci budeme řešit takzvanými lokálními výspravami, kdy se jen opraví výtluky,“ dodal Zouhar.

Opravy se nevyhnou ani centru Brna. Ta nejnáročnější z nich, rekonstrukce ulice Milady Horákové, by měla začít v červenci.