České hory jsou plné pěších turistů

Beskydy – Zimní sezonu pomáhají provozovatelům restaurací a občerstvení na horách zachraňovat alespoň pěší turisté. Restauratéři mají letos často téměř o čtvrtinu vyšší zisky než v loňském roce. Na horách se vypije více piva a sní více jídla.

Na vrcholy českých hor míří v těchto dnech tisíce lidí, místo zvuku lyží nebo běžek je tak slyšet spíše cvakání turistických holí. Na nejvyšší hoře Moravskoslezských Beskyd, Lysé hoře, už sice poprašek sněhu leží, lyžovat se na něm ale nedá. Většina turistů tak končí v místních restauracích. „Loni jsme měli touto dobou vydáno v průměru sto polévek denně. Dnes už těch sto polévek máme vydáno, a to je teprve jedenáct hodin,“ pochvaluje si Kateřina Lukešová.

Beskydské Pustevny patří mezi hlavní centra sjezdového i běžeckého lyžování, lanovkou tady ale dnes přijížděli pouze pěší turisté. „To jsou dnes jediní hosté, kteří nás zachraňují,“ uvádí majitel restaurace na Pustevnách Vít Pavel. Dnes se vypije více piva, vytočíme o dvě bečky denně více,“ dodává.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Zatímco provozovatelé restaurací mají plné ruce práce, zaměstnanci horské služby takovou zimu nepamatují už několik let. „Pár úrazů bylo, šlo spíše o zhmožděniny, kdy lidé uklouzli, ale je toho málo,“ informuje Radovan Jaškovský z Horské záchranné služby Beskydy.

Situace na českých horách se podle meteorologů výrazně nezmění ani příští týden, kdy se mají teploty pohybovat většinou nad bodem mrazu.

Vydáno pod