Na Helfštýn se hustou mlhou jako každý rok vypravily stovky lidí

Helfštýn – Už po sedmatřicáté se první lednovou sobotu otevřely brány středověkého hradu Helfštýn. I přes hustou mlhu se tam vydalo kolem dvou tisíc návštěvníků. Výstup k jednomu z nejrozsáhlejších hradních komplexů ve střední Evropě láká lidi ze všech koutů republiky hlavně na výjimečnou zimní atmosféru. Branami hradu ze 13. století tak proudily už od rána stovky lidí, pro mnoho z nich je lednový výstup každoroční tradicí, při níž se potkávají se známými, které dlouho neviděli.

Helfštýn patří k dominantám údolí Moravské Brány. Hrad z přelomu třináctého a čtrnáctého století je navíc jedním ze strážců Jantarové stezky. Na tuto kdysi významnou obchodní cestu dohlížel společně s hrady ve Starém Jičíně a Hukvaldech. „Na Helfštýně žila celá řada slavných rodů. Kdybychom vyjmenovali jenom ty opravdu nejslavnější, tak by to byli Kravařové, Pernštejnové nebo taky Ditrichštejnové,“ uvedl kastelán Helfštýna Jan Lauro.

Od sedmnáctého století byl ale hrad systematicky likvidován. Dnes ho ministerstvo kultury oficiálně eviduje jako zříceninu. Správa hradu se přesto snaží udržet památku v co nejlepším stavu. Problémy jí ale působí kilometr a půl dlouhé hradby, které jsou místy v havarijním stavu. „Každoročně se nám podaří nějaký kousek přespárovat tak, aby neohrožoval návštěvníky. Když si vezmeme, že hradební obvod patří k nejdelším v republice, tak jsou to spíš takové kapičky v moři,“ uvedl Jan Lauro. 

Helfštýn v posledních letech proslul především díky Hefaistonu. Festival, v jehož rámci umělečtí kováři z celého světa předvádí svoji práci, se loni na hradě konal už po dvaatřicáté. Kromě kovářů se ale na Helfštýně pohybuje taky strašidlo. Zelená paní údajně utonula v místním jezírku. Teď prý chodí po hradě a zanechává za sebou zelené stopy.

Na Helfštýn se hustou mlhou jako každý rok vypravily stovky lidí (zdroj: ČT24)
Vydáno pod